Ce sunt DEEE-urile (Echipamentele electrice și electronice)?

DEEE înseamnă toate echipamentele electrice și electronice la care vă puteți gândi: frigider, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Practic, ele sunt peste tot în jurul vostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții voastre.

În mod cert ați schimbat câteva care s-au învechit sau s-au stricat. Mai țineți minte ce ați făcut cu ele? În acest moment, deșeurile electronice reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor municipale solide, aproape aceeași suma ca toate ambalajele de plastic. Însă DEEE-urile sunt mult mai periculoase.

De ce să predau și să reciclez DEEE?

Din două motive foarte importante:

• DEEE conțin materii periculoase pentru mediu și sănătate – gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății.

• Recuperarea unor cantități importante de materii prime secundare; DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%)

Ce substanțe periculoase conțin DEEE?

CFC, HFC, HCFC; îi regăsim în echipamentele frigorifice (inclusiv în spumă izolatoare) și în spumă izolatoare a boilerelor.

Efecte nocive: degradează stratul de ozon au un potențial de încălzire globală ridicat, ceea ce va determina ridicarea nivelului marii, extreme climatice, topirea ghețarilor, extincția a numeroase specii și schimbări privind sănătatea oamenilor.

Care se găsesc atât în plăcile electronice cât și în carcasele de plastic, nu se degradează în mediu.

Efecte nocive: Expunerea pe termen lung la aceste substanțe poate duce la tulburări de memorie. Ele pot interfera și în funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal uman.

Compuși bifenili policlorurati. Se găsesc în aparate mai vechi, fabricate până în 1987: mașini de spălat, echipamente frigorifice, mașini de spălat vase, hote, uscătoare, cuptoare cu microunde, balast pentru sursele de iluminat fluorescent, lămpi, echipamente de copiat, unități de alimentare, ecrane.

Efecte nocive: PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate. PCB afectează sistemul imunologic și aparatul de reproducere al diferitelor mamifere sălbatice.

În cazul oamenilor, expunerea la PCB dereglează funcționarea normală a ficatul, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, măduvei osoase și mucoasei gastrice, apar tulburări de comportament, atrofia timusului și a ganglionilor limfatici.

Material plastic cu conținut de clor, ruilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor.

Efecte nocive: Procesarea necorespunzătoare (prin ardere în aer liber) determina emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive, cu efecte precum: cancer, tulburări hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultăți de învățare, afecțiuni ale plămânilor și ale pielii, sindromul oboselii cronice, afecțiuni hematologice, perturbări ale sistemului nervos și altele.

Este utilizat în lămpi și becuri economice, în lămpile de retroiluminare a ecranelor LCD însă îl regăsim și baterii și la aparatele vechi, în întrerupătoare și relee.

ONU a semnat un nou tratat în baza căruia peste 140 de țări au căzut de acord că o varietate de produse care conțin mercur să fie interzise pe piață mondială din 2020.

Printre acestea se numără termometrele, bateriile, excepție fac cele utilizate în dispozitivele medicale folosite în implant, anumite tipuri de lămpi fluorescente sau produsele cosmetice.

Efecte nocive: Mercurul afectează sistemul nervos și rinichii.

Mai multe detalii găsiți aici:

Ce materii prime se recuperează din DEEE?

În urmă tratării DEEE se recuperează materii prime secundare cu valoare economică: fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă.

În plăcile electronice se regăsesc compuși cu valoare ridicată – aur, argint, platină, cât și metale rare: antimoniu, berylium, indium, gallium, etc.

Există și elemente care în urmă tratării nu au calitatea de “reciclabile”, însă acestea au valoare energetică și se pot coincinera în termocentrale sau în industria cimentului: lemn, platic, cauciuc, etc.

Cum sunt tratate și reciclate DEEE?

Tratarea DEEE presupune sortarea inițială a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.)

Un prim pas îl reprezintă extragerea unor componente cu periculozitate ridicată sau care cer o tratare atentă în fluxurile următoare: lichide, agenți frigorifici, baterii, plăci electronice, cabluri, azbest, etc.

Urmează ca DEEE-urile depoluate să treacă printr-un proces de dezmembrare automată sau manuală, la finalul căruia sunt identificate compuși omogeni și care reprezintă baza pentru viitoarele materii prime secundare sau care necesită operațiuni de valorificare energetică sau eliminare controlată.

O atenție deosebită se acordă echipamentelor frigorifice care conțin elemente ce afectează stratul de ozon și echipamentelor cu tub catodic ce conțin în interior o pulbere fină cu elemente toxice.

Reutilizarea DEEE

Anumite tipuri de DEEE, în special din zona IT – computere, servere, laptopuri – pot fi recondiționate și apoi reutilizate.

Stabilirea unor cerințe clare în operațiunile din fluxurile DEEE au menirea de a limita poluarea în operațiunile de colectare-reciclare DEEE, de a asigura siguranță și sănătatea oamenilor implicați și de a crește eficientă în recuperarea materialelor rezultate în urmă proceselor de reciclare. Scopul acestora îl reprezintă și prevenirea debarasarii necorespunzătoare a DEEE și a fracțiilor acestora, limitarea exporturilor ilegale și crearea unui mediu concurențial corect pentru toți actorii din lanțul DEEE.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ghid complet despre reciclare în Chișinău

Acest articol a fost preluat și tradus de pe locals.md.Link original: https://locals.md/2019/polnyj-gid-po-resajklingu-v-moldove/ În contextul acutizării problemelor de mediu, ajungem să ne punem întrebări cu privire la activitățile noastre de zi cu zi și cât de dăunătoare pot fi acestea mediului. Informațiile, însă, sunt atât de diverse și complexe, încât ne

Citește mai departe »

ABS Recycling Moldova – Harta containerelor

Click aici pentru a acesa harta. Dragi Chisinauieni, de astăzi putem găsi locația unui container pentru deșeurile de ambalaje, apropiat locuinței Dvs. Accesați www.abs.md pentru harta locațiilor. Mulțumim echipei noastre, Royal Map și Evomio pentru munca efectuată. Harta este în actualizare continuă- Pentru locații noi, va rugam sa ne scrieți

Citește mai departe »

A fost lansată campania națională de colectare a deșeurilor electronice și electrice

Duminică, 15 septembrie, Hai Moldova a lansat campania națională de colectare a deșeurilor electronice, în cadrul târgului de oportunități ecologice, IarmarEco. Timp de o lună, vom colecta, în centrele din țară, baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie și orice

Citește mai departe »

Puncte de colectare a deșeurilor electronice în Moldova

Campania națională de colectare a deșeurilor electronice își ia avânt azi, iar în următoarea lună, vom colecta, prin intermediul tomberoanelor instalate pe teritoriul țării, electronice ieșit din uz și pe care vreți să le aruncați. Iată tot ce trebuie să știți despre campanie, până la ora actuală. # Când și

Citește mai departe »

Ai o informație utilă despre problema deșeurilor în Moldova? Ajută-ne să creăm conținut pentru site-ul faradeseuri.md

Dacă ești interesat de problema deșeurilor din Moldova, ajută-ne să adunăm toată informația relevantă acestui subiect pe o platformă locală utilă, care să devină, în timp, un ghid local de reducere a deșeurilor. De ce să contribui? Există multă informație pe internet despre managementul deșeurilor, însă aceasta nu este centralizată

Citește mai departe »

Puncte de colectare a e-Deșeurilor în mun.Chișinău

Hai Moldova a dat startul unui concurs pentru toate școlile din țară, pentru ca acestea să devină puncte de colectare a deșeurilor. Școlile care reușesc să colecteze cât mai multe electronice ieșite din uz vor fi premiate. Premiul mare pentru școala care colectează cele mai multe deșeuri electronice este o

Citește mai departe »