Cu toții știm de ce trebuie să separăm deșeurile și ținem minte unde și ce gunoi să ducem. Dar dacă încercăm să ne descurcăm totalmente fără deșeuri? Pentru aceasta este vizat conceptul Zero Waste, care este format din reguli 5R.
Să luăm ca exemplu mâncarea. Veți afla:

1. Refuse — cum să renunțăm la gunoi
2. Reduce — cum să reducem consumul
3. Reuse — cum să reutilizăm
4. Recycle — cum să transmitem la reciclare
5. Rot — cum să compostăm substanțele organice

REFUSE

Înainte de a merge la magazin sau piață:

Luați o torbă/un sac/ rucsac cu dvs. pentru a nu acumula acasă o pungă cu pungi. Luați saci de pânză sau plase pentru fructe și legume (le puteți coase de sine stătător sau le puteți cumpăra de la Green Up Mom). Pentru bucate gătite, brânză sau carne, luați cu dvs. recipiente sau lunch-box-uri.

Rețineți, în ce magazine puteți cumpăra în vrac (amintiți-vă despre magazinele care nu fac parte din rețele) și nu uitați de piețe, acolo este posibil de procurat produse lactate, unt și mirodenii în containerele proprii.
În magazin și la piață:

„Punga? – Mulțumesc, nu!”

În orice magazin, vânzătorul sau casierul poate deveni aproape un magician, mâinile căruia trebuie atent urmărite. Uneori nici nu reușiți să spuneți ceva, dar cumpărătura dvs. este deja împachetată într-o pungă inutilă (e gratuită doar!). Dar noi nu avem nevoie de acest lucru, așa că ne obișnuim să spunem imediat că nu avem nevoie de pungă sau o scoatem delicat și o lăsăm la casierie. 

La piață, vânzătorii uneori refuză categoric să pună produsele în geanta sau plasa dvs. Autorul articolului a avut un caz, cînd fructele inexorabil se împachetau în două pachete. Dar s-a găsit o soluție – fraza „Atunci nu voi cumpăra”, care l-a convins imediat pe vânzător.

În afara casei:

Despre apă. Procurați o sticlă reutilizabilă sau folosiți-o pe cea pe care o aveți. Și puneți acasă un filtru de apă, dacă încă nu ați făcut-o! Acest lucru vă va permite să economisiți atunci când nu sunteți acasă, dar vi-i sete.

Veselă.

Dacă planificați să mergeți la un eveniment și acolo va fi mâncare sau mergeți cu prietenii în afara orașului, atunci luați cu dvs. veselă care poate fi reutilizată. Poate fi o farfurie din plastic dur și taсîmuri metalice obișnuite în husă sau un set ușor pliabil din plastic rezistent.

REDUCE

Înainte de ieșire:

Verificați stocurile ca să cumpărați doar ceea de ce este nevoie. Citiți despre cum să păstrați produsele în frigider. Nu vă leneviți să aruncați la timp ceea ce deja s-a deteriorat. Consumați mai întâi ceea ce în curînd nu va mai fi bun.

Nu mergeți la magazin flămînzi, astfel veți evita cumpărăturile impulsive. Faceți o listă cu cele necesare în prealabil și respectați-o. Așadar, nu veți fi influențați de trucurile de marketing, deoarece aveți deja un plan de cumpărături bine definit.

Așteptați cu nerăbdare cînd în Moldova vor apărea proiecte de foodsharing, când oamenii vor putea să se împartă cu mîncarea care este în exces (nu este vorba doar de cei săraci, ci și de vecini, prieteni și alții).

În magazin și la piață:

Căutați produse locale – cultivate și produse lângă dvs. Astfel, veți reduce urma de carbon de la transportul, care vă aduce toate acestea. O opțiune bună este să întrebați la piața din apropierea casei dvs. și să cumpărați mai des produse de sezon.

Nu uitați de listă 😊 Tot felul de dulciuri, batonașe și gustări de lîngă casierie sunt incluse în categoria mărfurilor pentru cumpărături impulsive. Încercați să vă amintiți de acest lucru, deoarece vă puteți răsfăța pe dvs și pe copiii dvs. altfel – cu nuci sau fructe uscate.

REUSE

Dacă nu puteți evita ambalajul, atunci încercați să alegeți ambalajul care poate fi reutilizat.

Recipientul cu capac galben din fotografie nu a fost cumpărat. Cîndva în el a fost cumpărată maioneză, iar recipientul a continuat să servească pentru alte alimente. Orice borcane, sticle, cutii și pachete pot servi mult timp. Înainte de a cumpăra ceva nou – gândiți-vă, poate dvs. aveți acest lucru deja.

Un pachet de plastic vechi poate fi mai ecologic decât cel din hârtie. Până la urmă, îl aveți deja, îl puteți folosi încă de multe ori, iar costurile de producție sunt minime. Iar cel de hârtie l-ați cumpărat, el s-a rupt sau s-a udat și l-ați aruncat. Iar consumul de apă pentru confecționarea hârtiei este foarte mare.

RECYCLE

Dacă nu puteți cumpăra fără ambalaj, țineți minte – doar sticla și aluminiu pot fi procesate la nesfârșit, iar ambalajele combinate e mai bine de evitat.

Sticla merge în containerele de culoare verde închisă sau în plase ABS galbene. Metalul se aruncă în recipientele galbene. Plasticul – în containere galbene și, de asemenea, în plase galbene. Toate aceste deșeuri se recomandă de a fi spălate înainte de a fi aruncate.
Referitor la pungile biodegradabile. Majoritatea dintre ele nu se descompun cu adevărat, ci lasă în urma lor microplasticul, care după aceasta ajunge oriunde.

Și da, paharele de carton sunt acoperite din interior cu o peliculă subțire de plastic și nu pot fi reciclate. La fel ca și altă veselă de unică folosință, bețișoare de amestecat zahărul și paie pentru cocktail-uri. Și tetrapack-urile, pot fi procesate, dar foarte dificil.
Apropo, capacele de la sticlele obișnuite și alt HDPE și PP plastic (de exemplu, sticlele cu produse chimice de uz casnic) sunt colectate de către tinerii de la TEP.

Și, în general, în Moldova există o hartă excelentă a tuturor punctelor de colectare a deșeurilor. Accesați pentru mai multe detalii.
Procesarea se aplică și la alimente și aici totul depinde deja de ingeniozitatea dvs. Orice rămășițe, coji și alte deșeuri alimentare pot fi folosite pentru ceva, trebuie doar de căutat lifehack-uri cu acestea. Autorului articolului i-au adus odată dintr-un supermarket aproximativ 15 litri de lapte, care începea să se deterioreze. În Internet au fost găsite două rețete: o parte din lapte a fost transformată în brânză cu ajutorul unei lămâi (și încă a mai rămas zer), laptele rămas a fost fiert și a rezultat în lapte condensat.

ROT

Jumătate din deșeurile din coșul de gunoi sunt deșeuri alimentare. Dacă noi pur și simplu le vom arunca, acestea vor putrezi și vor emite gaze de deșeuri. Dar produsele organice pot fi transformate în îngrășăminte! „Cum eu voi face asta? Doar nu sunt fermier, și într-un bloc locativ nu prea am de a face cu aceasta”, veți întreba. În Moldova există un proiect numit «Ask a Worm», care promovează compostarea urbană și oferă tot ceea ce este necesar pentru acest lucru. Doar încercați, îi contactați – nu este atât de dificil.

Separat de tot stă uleiul vegetal. Acesta poluează foarte tare mediul înconjurător. În Moldova activează compania BioEcOil, care vă oferă recipient pentru ulei și îl colectează când acesta este plin.

CONCLUZIE

Nu e o tragedie dacă veți uita să renunțați la punga. Puteți să vă schimbați obiceiurile treptat și nu considerați că trebuie să urmați toate sfaturile.

Încercați să vă puneți aceste întrebări mai des și veți înțelege de ce aveți nevoie:

• Într-adevăr am nevoie de acest lucru?
• Îl pot înlocui cu ceea ce am deja?
• Pot oare achiziționa același articol, dar care deja a fost în uz?
• Dacă am nevoie de un lucru pentru o perioadă scurtă de timp, îl pot împrumuta de la cineva pentru o perioadă?

Și asta este, bine ați venit în lumea Zero Waste!

Alăturați-vă grupurilor ZeroWasteMd și Green Moldova, fiți alături de noi! Ne auzim în următorul articol.