Foto: esp.md
„Bălțiul meu murdar până la stele”
Din 2015 actorul Mihai Volontir nu mai este în viață, iar cântecul lui „Bălțiul meu murdar până la stele” , cu regret rămâne actual și astăzi, deja în 2021. Și dacă ar fi doar despre Bălți, dar constatăm zilnic că e o problemă națională, chiar și mondială păstrarea unui mediu ambiant curat.
Eu vreau ca Republica Moldova să devină o țară curată, iar realizarea acestui lucru nu ține doar de responsabilitatea și efortul autorităților publice, dar e de datoria fiecărui cetățean să aibă grijă de mediul înconjurător.
De exemplu nu ar fi corect să spunem că măturătorii nu fac ordine pe străzi corespunzător anumitor standarde, sunt de vină cei care aruncă deșeurile în locuri neautorizate. Iar altă problemă a orașului meu este faptul că nu sunt instalate suficiente spații pentru aruncarea deșeurilor.

Locul meu preferat din mun. Bălți este Lacul Orășenesc, dar starea acestui loc lasă de dorit. Deșeuri aruncate la întâmplare lângă sau chiar în lac. Multe sticle plutesc și poluează apa care deja demult nu mai corespunde normelor ecologice.
Lacul orășenesc a fost construit în 1967 în cursul râului Răuțel, având o suprafață de 39.700 m2, malurile sunt aranjate cu beton doar pe o porțiune foarte mică. În preajma lacului au fost semnate autorizații și a fost creat un spațiu de agrement (un bazin artificial), un restaurant, o stație peco, dar lacul rămâne în umbră fără a i se acorda atenție și resurse pentru a fi amenajat corespunzător standardelor. Nu există suficiente urne de gunoi sau bănci pentru ca locuitorii să poată petrece timpul liber, există doar o mică porțiune în zona plajei unde sunt câteva bănci, urne și un teren de joacă vechi pentru copii, cealaltă mare parte a lacului este lăsată în voia sorții, iar unii cetățeni nu respectă regulile și aruncă deșeurile peste tot.

Am fost voluntar în cadrul organizației “Salut, Bălți” unde împreună cu alți tineri am organizat o activitate de salubrizare a lacului orășenesc în care timp de câteva ore am colectat zeci de saci de gunoi, dar activități similare se organizează tot mai rar din păcate.

În aprilie 2018 a fost difuzat un reportaj la postul de televiziune Publika TV, despre mormanele de deșeuri de pe malul lacului, în care se menționa că Lacul Orășenesc se transformă din zonă de agrement într-o platformă de gunoi.
Lac inundat de gunoi. Imaginea de pe Publika.md
O altă problemă cu impact ecologic a avut loc în februarie 2019, când pe malul lacului plutea o cantitate enormă de pește mort, atunci autoritățile au menționat faptul că peștele ar fi murit din cauza lipsei de suficient oxigen sub gheață în timpul iernii, dar cetățenii cunosc despre starea apei din lac și a deșeurilor care plutesc în apă.

Gestionarea deșeurilor este un subiect de imporanță și urgență majoră atât în mun. Bălți cât și în toată țara. O problemă este faptul că se discută insuficient despre acest subiect în spațiul public, dar consider că e mai importantă implicarea și acțiunea decât comunicarea, pentru că de cele mai multe ori prin comunicare doar se caută responsabilii și vinovații, dar prin acțiuni comune, putem contribui la păstrarea unui mediu ambiant curat, frumos și sănătos. Sănătatea naturii este și sănătatea cetățenilor care locuiesc în preajmă.

„Bălțiul meu murdar până la stele
Am jurat demult : „Te părăsesc!”
Tu oraș al tinereții mele
Nu știu pentru ce te mai iubesc”.

Realizat de Spînu Mădălina pentru concurs în cadrul proiectului „Campania de mediatizare Moldova fără deșeuri”, finanțat de Ambasada Finlandei din București.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media