Câte containere sunt necesare pentru colectarea separată acasă?

Hai să ne clarificăm cum să organizăm colectarea seletivă acasă cu minim de resurse și spațiu:

  1. Este suficient să puneți un recipient suplimentar (găleată / cutie / pungă) pentru ambalajele reciclabile.
  2. Este util să fie și un recipient pentru colectarea deșeurilor periculoase (lămpi cu vapori de mercur, acumulatoare, baterii, medicamente expirate etc.) – este mai bine să le depozitați într-un loc uscat și răcoros inaccesibil copiilor.

Poate că, în timp, vei realiza că este mai convenabil pentru tine să colectezi hârtia separat de alte ambalaje, grămajoară în cutie sau geantă.

Cum arată colectarea separată a deșeurilor acasă la angajații organizației EcoVisio

Care sunt regulile generale pentru colectarea separată la domiciliu?

  1. Ambalaju să fie curat și uscat de alimente, astfel încât să nu miroase când este acumulat de dvs., producătorii și procesatorii – peste tot, efectuază manual selectarea reciclabililor.
  2. Reduceți volumul: pliați cutiile de carton, striviți dozele de aluminiu și sticlele de plastic, puneți paharele de smântână una în alta – toate acestea sunt necesare pentru a reduce locul ocupat în casa dvs. și pentru a eficientiza pentru dvs. și vecinii dvs spațiul din containerul comun din curte, astfel mașinile nu o să transporte aer, din nou poluând atmosfera.

Colectarea separată cel mai bine de început cu reciclabilele de bază: deșeuri de hârtie, sticlă, metal, sticle de plastic și conserve. Aceastea simplu în oraș pot fi depozitate. Containerele de la Regia Autosalubritate și plasele de la АВS recycling sunt deja în curțile Chișinăului, precum și orașe mai mici (peste 10.000 de unități, și de la 1 ianuarie 2020 vor fi și mai multe). Este normal ca aceste tipuri de ambalaje sunt colectate într-o plasă din curte (pot exista și containere multicolore), cel mai important, să fie separat de deșeurile umede, alimentare și de igienă. Conținutul fiind dus de o mașină separată pentru sortare. Etichetele, banda adezivă(lipiciul) de pe ambalaj, inelele de pe recipient nu trebuie scoase.

Al doilea grup: deșeuri periculoase

Baterii, termometre, lămpi cu pulberi de mercur, anvelope auto, uleiuri și baterii, medicamente expirate, produse chimice de uz casnic, solvenți și vopsele, tehnică – toate acestea sunt deșeuri periculoase care necesită utilizare proprie. În mod ideal, ar trebui să existe puncte de colectare cuprinzătoare pentru deșeuri periculoase, dar deocamdată, aceste deșeuri ar trebui să fie transportate în diferite locuri. Unde să lăsați aceste deșeurile periculoase în Chișinău și în regiunile Moldovei găsiți pe harta Reciclare.md

Al treilea grup: deșeuri alimentare

Deșeurile alimentare reprezintă 40-50% din coș. Deșeurile alimentare la poigoane nu se descompun în sensul obișnuit, ci putrezesc fără oxigen, eliberând hidrogen sulfurat și metan. Ce fac să miroase rău, în al doilea este cauza incendiilor. Mai multe detalii.

Ce faci cu deșeurile alimentare?

  • cea mai optimală variantă pentru mediu este compostarea, dar este potrivită și pentru cei care trăiesc sau des pleacă înafara orașului
  • alte moduri de manipulare a deșeurilor alimentare sunt enumerate aici.

Al patrulea grup: deșeurile rare

Alte tipuri de ambalaje, haine, diferite obiecte necesită depozitare în puncte speciale – consultați punctele de colectare de pe site-ul reciclare.md

De ce așa? În Republica Moldova, colectarea separată de la populație a apărut relativ recent, sistemul este încă departe de a fi perfect. Aici sunt enumerate tipurile de deșeuri și ambalaje rare pe care le acceptă pentru sortare ABS Recycling și apoi le trimite la reciclare

Așa este organizată colectarea separată în biroul organizației EcoVisio #FărăDeșeuri.