Ce poţi face cu lucrurile de care nu mai ai nevoie: târguri, magazine, iniţiative şi alte idei

Industria uşoară se află pe locul al doilea la capitolul poluării mediului, după industria petrolului și a gazului. Tehnologiile din această sferă s-au schimbat prea puțin în ultimele decenii, iar procesul de producere cauzează un prejudiciu mai mare ecologiei, decât producţia finită. Bineînţeles nu ne stă în puteri să intervenim în procesul de producere, dar ne putem schimba comportamentul şi obiceiurile.

La ora actuală în Moldova nu există utilaje pentru reciclarea textilelor. Acestea lipsesc şi în ţările vecine. De aceea, am decis să venim cu o serie de recomandări şi să-ţi sugerăm ce poţi face cu lucrurile pe care nu le mai porţi.

Oferă-le unui cunoscut

Una din regulile importante ale modului ecologic de viaţă este de a le da lucrurilor o a doua viaţă. Înainte să arunci ceva la coşul de gunoi, întreabă de cunoscuţi dacă au nevoie de acest lucru. Fă o postare pe reţelele de socializare cu posibilitatea de a fi distribuită. Cel mai probabil că se vor găsi repede doritori de a intrat în posesia lor.

Participă la târgul EcoVisio FreeShop

EcoVisio este o organizație non-profit, care o dată la câteva luni organizează târguri eco-friendly. Oricine poate aduce la târg haine și accesorii de care nu mai are nevoie, pe care organizatorul le va expune singur la vânzare.

Lucrurile nu se vând, ci se dăruiesc. De aici poţi lua orice lucru care ţi-a plăcut, dar cu o singură condiţie – că o vei folosi cu adevărat. Nu este neapărat să aduci ceva, pentru a pleca acasă cu ceva anume. Tot ce rămâne la sfârșitul evenimentului se donează diferitelor organizații de caritate.

Facebook
www.ecovisio.org

Sau la alte târguri

La Chișinău destul de des se desfășoară evenimente de schimb sau vânzare a lucrurilor. Din păcate nu există o pagină aparte cu evenimente de acest gen. Adesea le organizează tinerele, care doresc să-şi înnoiască garderoba înainte de un nou sezon şi rămâne doar să aştepţi că anunţul despre târg ţi se va afişa în cronologie.

Oferă-le lucrurile celor, care au mai mare nevoie de ele

Cea mai sigură modalitate, accesibilă 24/24, este să laşi lucrurile în containerele metalice ale misiunii sociale Diaconia. Fii sigur că angajaţii le vor sorta şi le vor repartiza nevoiaşilor. În total sunt cinci containere, amplasate în preajma magazinelor Linella.

Adresa containerelor

Dacă ai multe haine, le poţi duce la sediul Diaconia, situat la Poşta Veche la adresa str. Criuleni, 22. Număr de contact: +373 22 46 32 28

www.diaconia.md

Donează pentru binefacere

În Chișinău există cel puțin două locuri unde poţi dona îmbrăcăminte, iar banii încasați din vânzarea lor vor folosiţi în scopuri caritabile.

DOBRO boutique

Magazin de caritate pentru ajutor animalelor de la Centrul de voluntariat „Insula Speranţei”. Aici se primesc nu doar haine, dar şi draperii, feţe de masă, cuverturi şi plapome, veselă şi elemente de decor pentru casă.

Facebook
Adresa: str. Е. Coca, 41
Telefon: +373 67656507

Shop-MESTO

Misiunea principală a acestui magazin este de a ajuta familiile cu copii bolnavi să colecteze fonduri pentru tratament.

Facebook
Adresa: str. Alecu Russo, 15
Telefon: +373 68805758

Practică upcycling

Upcycling este transformarea lucrurilor vechi în obiecte de artă sau modificarea lor dându-le o viaţă nouă. De exemplu, ai putea să le oferi pictorilor şi plasticienilor cunoscuți sau designerilor vestimentare, sau ai putea căuta alte inițiative.

RaPlane este o echipă care face covoraşe din îmbrăcămintea ieşită din uz şi alte textile. Inițiativa a fost lansată în raionul Sângerei, dar ei colectează textile, inclusiv la Chișinău – pentru a conveni asupra transmiterii materialelor, scrie-le pe Facebook.

Facebook

Lasă hainele sau alte obiecte curate lângă tomberon

Potrivit datelor statistice, majoritatea oamenilor din Moldova aruncă îmbrăcămintea împreună cu gunoiul. Dacă nu ai posibilitate să te duci la târguri sau să cauţi un nou stăpân pentru hainele tale, cel puţin lasă-le lângă tomberon şi nu le ascunde în mormanul de deşeuri.

Apropo, formează-ţi garderoba în așa fel încât majoritatea îmbrăcămintei să fie constituită din articole de bază de calitate înaltă, care îţi vor servi câțiva ani şi nu opta pentru îmbrăcăminte ultramodernă, care în sezonul următor nu vor mai fi în vogă.