Ce sunt DEEE-urile (Echipamentele electrice și electronice)?

DEEE înseamnă toate echipamentele electrice și electronice la care vă puteți gândi: frigider, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Practic, ele sunt peste tot în jurul vostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții voastre.

În mod cert ați schimbat câteva care s-au învechit sau s-au stricat. Mai țineți minte ce ați făcut cu ele? În acest moment, deșeurile electronice reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor municipale solide, aproape aceeași suma ca toate ambalajele de plastic. Însă DEEE-urile sunt mult mai periculoase.

De ce să predau și să reciclez DEEE?

Din două motive foarte importante:

• DEEE conțin materii periculoase pentru mediu și sănătate – gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății.

• Recuperarea unor cantități importante de materii prime secundare; DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%)

Ce substanțe periculoase conțin DEEE?

CFC, HFC, HCFC; îi regăsim în echipamentele frigorifice (inclusiv în spumă izolatoare) și în spumă izolatoare a boilerelor.

Efecte nocive: degradează stratul de ozon au un potențial de încălzire globală ridicat, ceea ce va determina ridicarea nivelului marii, extreme climatice, topirea ghețarilor, extincția a numeroase specii și schimbări privind sănătatea oamenilor.

Care se găsesc atât în plăcile electronice cât și în carcasele de plastic, nu se degradează în mediu.

Efecte nocive: Expunerea pe termen lung la aceste substanțe poate duce la tulburări de memorie. Ele pot interfera și în funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal uman.

Compuși bifenili policlorurati. Se găsesc în aparate mai vechi, fabricate până în 1987: mașini de spălat, echipamente frigorifice, mașini de spălat vase, hote, uscătoare, cuptoare cu microunde, balast pentru sursele de iluminat fluorescent, lămpi, echipamente de copiat, unități de alimentare, ecrane.

Efecte nocive: PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate. PCB afectează sistemul imunologic și aparatul de reproducere al diferitelor mamifere sălbatice.

În cazul oamenilor, expunerea la PCB dereglează funcționarea normală a ficatul, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, măduvei osoase și mucoasei gastrice, apar tulburări de comportament, atrofia timusului și a ganglionilor limfatici.

Material plastic cu conținut de clor, ruilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor.

Efecte nocive: Procesarea necorespunzătoare (prin ardere în aer liber) determina emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive, cu efecte precum: cancer, tulburări hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultăți de învățare, afecțiuni ale plămânilor și ale pielii, sindromul oboselii cronice, afecțiuni hematologice, perturbări ale sistemului nervos și altele.

Este utilizat în lămpi și becuri economice, în lămpile de retroiluminare a ecranelor LCD însă îl regăsim și baterii și la aparatele vechi, în întrerupătoare și relee.

ONU a semnat un nou tratat în baza căruia peste 140 de țări au căzut de acord că o varietate de produse care conțin mercur să fie interzise pe piață mondială din 2020.

Printre acestea se numără termometrele, bateriile, excepție fac cele utilizate în dispozitivele medicale folosite în implant, anumite tipuri de lămpi fluorescente sau produsele cosmetice.

Efecte nocive: Mercurul afectează sistemul nervos și rinichii.

Mai multe detalii găsiți aici:

Ce materii prime se recuperează din DEEE?

În urmă tratării DEEE se recuperează materii prime secundare cu valoare economică: fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă.

În plăcile electronice se regăsesc compuși cu valoare ridicată – aur, argint, platină, cât și metale rare: antimoniu, berylium, indium, gallium, etc.

Există și elemente care în urmă tratării nu au calitatea de “reciclabile”, însă acestea au valoare energetică și se pot coincinera în termocentrale sau în industria cimentului: lemn, platic, cauciuc, etc.

Cum sunt tratate și reciclate DEEE?

Tratarea DEEE presupune sortarea inițială a acestora pe tipologie (aparate frigorifice, echipamente cu CRT, electrocasnice mari, IT, etc.)

Un prim pas îl reprezintă extragerea unor componente cu periculozitate ridicată sau care cer o tratare atentă în fluxurile următoare: lichide, agenți frigorifici, baterii, plăci electronice, cabluri, azbest, etc.

Urmează ca DEEE-urile depoluate să treacă printr-un proces de dezmembrare automată sau manuală, la finalul căruia sunt identificate compuși omogeni și care reprezintă baza pentru viitoarele materii prime secundare sau care necesită operațiuni de valorificare energetică sau eliminare controlată.

O atenție deosebită se acordă echipamentelor frigorifice care conțin elemente ce afectează stratul de ozon și echipamentelor cu tub catodic ce conțin în interior o pulbere fină cu elemente toxice.

Reutilizarea DEEE

Anumite tipuri de DEEE, în special din zona IT – computere, servere, laptopuri – pot fi recondiționate și apoi reutilizate.

Stabilirea unor cerințe clare în operațiunile din fluxurile DEEE au menirea de a limita poluarea în operațiunile de colectare-reciclare DEEE, de a asigura siguranță și sănătatea oamenilor implicați și de a crește eficientă în recuperarea materialelor rezultate în urmă proceselor de reciclare. Scopul acestora îl reprezintă și prevenirea debarasarii necorespunzătoare a DEEE și a fracțiilor acestora, limitarea exporturilor ilegale și crearea unui mediu concurențial corect pentru toți actorii din lanțul DEEE.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Marcaj pentru reciclare (coduri de reciclare)

Codurile de reciclare (marcaj) sunt caractere speciale, care indică materialul din care este confecționat recipientul. Acest lucru simplifică procedura de sortare înainte de a trimite deșeurile pentru reciclare. Pentru a determina materialul, trebuie să verificați unul dintre indicatori: acesta poate fi o cifră în interiorul sau lângă un triunghi și

Citește mai departe »

Сolectori și procesatori – care este diferența?

Există doi subiecți principali care lucrează cu materii reciclabile. Aceștea sunt colectorii și procesatorii. Сolectorii de materii reciclabile Să procesezi reciclabilele imediat, în oraș este dificil și neprofitabil. Deaceea initial materialul reciclabil este acumulat, sortat și presat de către colectori. Atunci când noi dăm materia reciclabilă la reciclare, aceasta nimerește

Citește mai departe »

Deșeurile care sunt sortate la ABS

Denumire deșeu: PET HDPE, PP(lăzi, găleți, confecții din plastic HDPE) PE(peliculă) Polistiren(tăvițe alimentare, ambalaje electrocasnice etc.) Metale feroase și neferoase(inclusiv doze de Aluminiu) Deșeuri de lemn(lădițe, paleți etc.) Hârtie, carton Sticlă

Citește mai departe »

Cu gunoiul și cu planul. Ce spun un antreprenor, doi experți și o activistă despre managementul deșeurilor în Moldova

Sursa diez.md Când vine vorba de managementul deșeurilor, autoritățile s-au limitat până acum la câteva tipuri de acțiuni: scriu strategii, elaborează planuri și adoptă legi care, de obicei, sunt „fără dinți” și la implementare se lovesc de realitățile dure ale birocrației și sistemului. De asemenea, se organizează ieșiri în teren

Citește mai departe »

Ce să dai la reciclare?

Ce să dai la reciclare în containerele Autosalubritate și în pânzele ABS localizate în Chișinău? Mai jos găsim lista cu cele mai răspândite deșeuri care pot fi aruncate la gunoiștea de lângă casă. Maculatura Sticlă Fierul Aluminiu Butelii PET (01, PET) Recipiente din plastic HDPE (02, HDPE) Deșeurile organice (alimentare)

Citește mai departe »