De ce să colectăm separat deșeurile?

Colectarea separată:

1. Va reduce numărul gunoiștilor și poligoanelor neautorizate

Într-un an, un locuitor din Moldova produce 500 de kilograme de deșeuri în oraș și 200 în mediul rural. Anual în toată Moldova se produc peste 370 de mii de tone de deșeuri, iar 95% din acestea sunt transportate la gunoiști neautorizate.

Colectarea separate a deșeurilor ne permite să reciclăm până la 90% din deșeurile generate de oameni: datorită acesteia practic nu se aruncă nimic – totul se transformă. Există deja întreprinderi de sortare în Moldova, acestea însă nu au capacitatea să recicleze atât de multe deșeuri, prin urmare, nu este necesar să se dezvolte de la zero un sistem separat de colectare, doar să fie multiplicat cel existent.

Totodată, în prezent, în Republica Moldova nu există fabrici de procesare a deșeurilor, deaceea deșeurile sortate și presate sunt transportate în România printr-un acord de colaborare.

2. Returnează resursele în ciclul de producție

Pentru a produce gunoi, se cheltuie resurse: apă, petrol, lemn. Colectarea separată a deșeurilor permite ca aceste resurse să nu dispară. Într-un sistem separat de colectare, aproape toate deșeurile sunt reciclate, iar acestea pot fi utilizate de mai multe ori pentru „producerea noilor produse”

3. Rezolvă problema deșeurilor industriale

Deșeuri industriale – sunt acele deșeuri care apar în procesul de producție (ape uzate, emisii de gaze etc.). Aceste deșeuri industriale sunt de sute de ori mai multe, decât cele pe care le produce o persoană în viața de zi cu zi, și sunt mult mai periculoase pentru natură și om.

Colectarea separată a deșeurilor poate reduce aceste cheltuieli, deoarece produsele realizate din material reciclate costă de la 5 până la 20% mai puțin decât costurile care se referă la producția primară.

4. Îmbunătățește situația de mediu și menține sănătatea

După cum am menționat mai sus, datorită unui sistem complex de colectare și procesare a gunuioului, 90% din deșeuri sunt reciclate, iar pentru 10% din deșeurile care nu sunt reciclabile, ar trebui create depozite de deșeuri de înaltă calitate, bine gândite, izolate de pământ și ape subterane. Doar un asemenea sistem poate să reducă impactul asupra mediului, să reducă emisiile nocive și să restabilească ciclul natural.

Colectarea și prelucrarea separată permit abandonarea practicii de ardere a deșeurilor, fiind una extrem de periculoasă pentru oameni și mediu.

5. Economisește bani pentru gestionarea deșeurilor în sate, orașe, și la nivel de țară

Acum, autoritățile cheltuie bani pentru: amenajarea unor poligoane pentru de gunoi, colectarea deșeurilor și astuparea cu pământ a acestora. Colectarea separată a deșeurilor este mai profitabilă decât întreținerea gunoiștilor. 

Colectarea separată la nivel național:

  • Crează noi locuri de muncă
  • Responsabilizează producătorii
  • Acgitarea de impozite de la întreprinderile de procesare
  • Sprijinirea producătorului intern
  • Sprijinirea întreprinderilor mici
  • Electricitate, căldură și îngrășământ pentru agricultură din prelucrarea deșeurilor alimentare

6. Dezvoltă conștientizarea mediului

Colectarea separată contribuie pozitiv stilul de viață al oamenilor. Aceștia:

  • își valorifică în mod adecvat cheltuielile
  • sunt mai puțin predispuși la cumpărături spontane
  • economisesc bani pentru ceea ce nu au nevoie cu adevărat
  • văd clar ce cumpără și câți bani investesc în ambalaje

Introducerea colectării separate în rutina zilnică îți permite să economisești mii de lei pentru colectarea gunoiului. Deșeurile colectate separat pot fi duse la punctele suplimentare de colectare amplasate în apropiere de locuința ta. Vezi detalii cu harta punctelor de colectare pe reciclare.md