Cum petrecem sărbătorile de iarnă mai eco-friendly?
Din perspectivă ecologică, anul nou e probabil cea mai dezastruoasă sărbătoare. În nicio altă perioadă magazinele nu explodează de atâtea articole inutile: ambalaje, cutiuțe, bibelouri, etc. În toată această mare necruțătoare de tentații, nu este chiar atât de simplu să organizezi o sărbătoare prietenoasă mediului. În acest articol, veți găsi câteva sfaturi în acest sens.
Potrivit Wonderzine, , pentru început trebuie să renunțăm la termenul „a renunța”. E timpul să percepem mișcările ecologiste ca unele nu limitatoare, ci mai degrabă oferitoare de noi forme de confort, idei și oportunități. Inclusiv oportunități de auto-exprimare: spre exemplu, prin ceea ce dăruim.
1
Cumpărați cadouri ecologice

Când vine vorba de protecția mediului, nu toate cadourile sunt la fel. Alegeți cadouri produse într-un mod ecologic și cu o amprentă redusă de carbon la utilizare. În plus, astfel puteți să vă inspirați familia, prietenii și colegii să treacă la un stil de viață mai sustenabil, dăruindu-le o sticlă pentru apă sau o cană pentru cafea refolosibilă.
2
Cumpărați doar cadouri practic

Nimănui nu-i place să primească de sărbători nimicuri. Cumpărați lucruri care cu siguranță nu vor ajunge în coșul de gunoi. Nu doar că această practică e mai durabilă, dar și beneficiarii vor aprecia faptul că le-ați oferit obiecte pe care ei le vor aprecia.
”Cadouri inutile: simboluri ale anului, suveniruri și magneți de unică folosință, al căror sens exclusiv constă în respectarea unor formalități”, scrie Maria Gelman, directoarea executivă a Redefine și co-fondatoarea proiectului ”De azi așa”.
3
Cumpărați din magazinele locale

Mărfurile produse local nu necesită livrare, ceea ce reduce considerabil poluarea cauzată de transportarea mărfurilor.
4
Folosiți soluții alternative pentru hârtia de împachetare

În mare parte, hârtia de ambalaj lucioasă, disponibilă în comerț, este nereciclabilă și inevitabil ajunge la depozitul de deșeuri. Majoritatea acestei hârtii strălucitoare și lucioase e folosită la ambalarea cadourilor pentru membrii familiei și prieteni. Încercați să explorați metodele sustenabile de împachetare: pungile pentru cadouri din anii trecuți, eșarfele colorate, fâșiile de stofă. La un click distanță, descoperiți tehnica „furoshiki” cu sute de exemple de împachetare impecabilă, originală și prietenoasă mediului, a cadourilor de orice formă și mărime.
Foto: journal.rikumo.com
5
Finalul cu artificii

Dacă insistați să organizați o sesiune de artificii de miez de noapte, optați pentru un spectacol de artificii organizat, în loc să procurați propriile ”muniții”. Astfel, veți diminua cantitatea de poluare atmosferică și fonică din zonă.
6
Ținuta

Potrivit unui studiu, anul trecut, britanicii au cheltuit circa 3,6 miliarde de lire sterline pe ținutele de Crăciun, iar opt milioane dintre aceste articole vestimentare au fost purtate o singură dată.
Pentru o ținută de sărbătoare mai ecologică:
  • Alegeți articole calitative care vor rezista mult;
  • Împrumutați ținute de la o prieteni/cunoscuți;
  • Mergeți la evenimente de schimb pentru a vă înnoi garderoba (sfat pentru perioada în afara pandemiei);
  • Îmbrăcați ceea ce deja aveți în dulap și fiți siguri că nimeni nu va observa acest mic detaliu.

Iar la final, adoptați rezoluția unei dezvoltări durabile pentru 2021!
Declarați anul 2021 cel mai verde an de până acum! Promiteți-vă să dezvoltați noi obiceiuri pentru reducerea consumului de resurse naturale, a emisiilor de carbon și a poluării cu plastic. Împărtășiți-vă rezoluțiile cu prietenii pe rețelele sociale pentru a-i inspira și pe ei! De asemenea, acest lucru vă va motiva să respectați propriile promisiuni.

Faceți niște schimbări în casă pentru a reduce cantitatea de plastic: pregătiți căni de cafea, sticle de apă și pungi de cumpărături refolosibile și implicați-vă în activitățile și proiectele legate de mediu. Un 2021 fericit să aveți!

Acest articol a fost realizat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a EcoVisio și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media