Ghid complet despre reciclare în Chișinău

Acest articol a fost preluat și tradus de pe locals.md.
Link original: https://locals.md/2019/polnyj-gid-po-resajklingu-v-moldove/

imgcover

În contextul acutizării problemelor de mediu, ajungem să ne punem întrebări cu privire la activitățile noastre de zi cu zi și cât de dăunătoare pot fi acestea mediului. Informațiile, însă, sunt atât de diverse și complexe, încât ne este greu să înțelegem ce fel de plastic se reciclează și cum poate fi reciclat, ce să facem cu hainele pe care nu le mai folosim, cum funcționează containerele instalate pentru colectarea separată a gunoiului, cum se aruncă deșeurile metalice și sticla, dacă se elimină hârtia uzată, ce să facem cu anvelopele auto vechi, cine are nevoie de bannere demodate, cât de periculos este uleiul folosit, cum Tărâmul Bokashi face lumea mai curată și de ce nu ar trebui să aruncăm vreodată bateriile în coșul de gunoi. În acest sens, am elaborat, împreună cu EcoVisio, un ghid complet despre reciclarea gunoiului în Moldova.

Cât gunoi produce un cetățean din Moldova pe zi?

– 0,4 kg în mediul rural

– 0,7 kg în orașele mici

– 0,9 kg în orașele mari

– 1,3 kg la Chișinău

Ce este, de fapt, reciclarea?

Reciclarea este un proces în care deșeurile sunt reciclate în produse, materiale sau substanțe reciclabile. Având în vedere că, în medie, fiecare locuitor al planetei produce câteva tone de deșeuri menajere pe an, reciclarea devine o parte importantă a unei atitudini responsabile față de mediu. Un exemplu este Suedia, unde peste 99% din gunoi este reciclat și reutilizat într-un fel sau altul. Moldova este încă departe de acești indicatori, dar cu toate acestea, în țara noastră există multe oportunități pentru eliminarea corectă a gunoiului.

PLASTICUL

50% din totalul deșeurilor din Chișinău (aproximativ 500 de tone pe zi) sunt destinate uzinei de reciclare a ABS. Restul, 50% din gunoi, este gestionat de întreprinderea municipală Regia Autosalubritate. Se știe că cei mai mulți dintre ei, vor fi înmormântați într-o groapă de gunoi din satul Țînțăreni. Potrivit Irinei Balica, unul dintre fondatorii și administratorii ABS, tot ceea ce se află în containerele de plasă va merge cu siguranță la fabrica de sortare.

Pentru gunoiul din alte containere speciale (galben, verde, albastru) nu există o astfel de garanție. Prin urmare, ABS recomandă să aruncați nu numai plastic în plase, ci și metal, sticlă și carton. ABS a lansat recent o hartă online a containerelor sale speciale de reciclare. Puteți cere să o instalați lângă casa dvs, detalii aici.

La stația ABS, gunoiul este sortat în materiale adecvate pentru refolosire și în cele ne-recicabile (ele sunt trimise la un depozit de gunoi din Țînțăreni). În alte țări, deșeurile ne-reciclabile sunt incinerate, în Moldova această procedură este interzisă. Principalul oponent al legii care autorizează arderea este Violeta Ivanova, președinta Comisiei pentru mediu și dezvoltare regională din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Recent, peste 30 de ONG-uri au cerut demisia Violetei Ivanova din funcția de președintă a Comisiei.

Aproximativ 10-15% din cantitatea de gunoi care intră zilnic în ABS ar putea fi incinerată. ABS este sigur că, cu echipamentele de filtrare potrivite, practic nu există riscul de poluare a aerului și este mult mai ecologic decât aruncarea gunoiului în pământ sau arderea lor de către cetățeni.

12% din totalul deșeurilor plastice (în principal sticle de plastic) sunt livrate într-o stație de reciclare din Peresecina, unde sunt zdrobite în granule, iar apoi din ele se fabrică țevi de canalizare sau containere pentru produse cosmetice. Plasticul nereciclabil este trimis în diverse instalații din Ucraina și UE (în principal în România, dar și în Polonia, Austria).

Cum puteți pregăti corespunzător plasticul reciclabil? În primul rând, clătiți de restul conținutului (alimente și alte substanțe) și zdrobiț/aplatizați cu piciorul, astfel încât obiectul să ocupe mai puțin spațiu.

O altă opțiune pentru reciclarea plasticului dvs. este o inițiativă mică numită TEP – Tinerii pentru EcoPlastic. Acestea colectează numai tipul de plastic 2 (HDPE) și 5 (PP), care este cel mai răspândit material pentru capace de sticlă și sticle cosmetice. Puteți aduce aceste tipuri de plastic în orice moment la atelierul lor din Muzeul Zemstv (Art-Labirint ). Ei, nkjde asemenea, desfășoară în mod regulat activități de colectare a materialelor plastice în diferite locuri din Chișinău, deseori la EcoLocal Farmers Market Moldova.

Contact: Vladimir Ternavschi, tel. 0620 31 370

HÂRTIA

Hârtia și cartonul trebuie aruncate în containerele albastre instalate de Regia Autosalubritate, precum și în plasele galbene de reciclare ABS. Apoi, ca și plasticul, sunt trimise la uzina de sortare ABS, iar de acolo în Ucraina pentru prelucrare.

Este important de reținut că nu toate hârtiile pot fi reciclate. Hârtia contaminată cu alimente sau ulei nu poate fi reciclată, precum și hârtia igienică, cum ar fi șervețele folosite. Totuși, acest tip de hârtie poate fi reciclat sub formă de compost împreună cu risipa alimentară.

1 tonă de deșeuri de hârtie salvează 17 copaci. Foto: reciclare.md

De asemenea, nu este reciclabilă: hârtia lucioasă, hârtia plasticizată (cum ar fi coperta revistelor) sau hârtia din ceară. Cutiele din carton după lapte și suc (tetrapack) trebuie sortate în categoria hârtiei.

În Chișinău există diverse puncte implicate în colectarea deșeurilor de hârtie. Două dintre acestea sunt situate pe strada Columna 58 și pe strada Armeneasca 69. Ambele acceptă nu numai hârtie, ci și plastic, peliculă, sticlă (borcane și sticle plastice). La Columna 58, hârtia dvs. va fi plătită cu 1-1,4 lei / kg, în funcție de suma adusă.

Contact: str. Columna 58, tel. 0792 16 600, program de lucru: 07.00-21.00

METAL

Lucrătorii de la uzina ABS sortează manual deșeurile reciclabile de cele care nu sunt reciclabile. Adesea găsesc cărți, picturi, icoane care le păstrează astfel încât aceste lucruri să nu ajungă într-un depozit de deșeuri. Foto: Alča Sekeráková

Deșeurile de metale pot fi aruncate în containerele galbene de la Regia Autosalubritate împreună cu plasticul. Ca și în cazul plasticului, este foarte important să clătiți obiectele și să le aplatizați înainte de eliminare.

Deșeuri metalice mari pot fi livrate și la MoldRec.

Contact: str. Industrial, 63/1 – 63/2, tel. 060 121 112

STICLA

Spre deosebire de plastic, sticla (și aluminiul) pot fi topite de un număr infinit de ori fără pierderea calității. În plus, prelucrarea lor este eficientă din punct de vedere energetic și costă mult mai puțin decât crearea unui pahar nou. În același timp, sticla este și un material foarte rezistent – asta înseamnă că sticla pe care pur și simplu o aruncați fără reciclare va exista nevătămată timp de 1.000.000 de ani.

Există containere de un verde închis, instalate de Regia Autosalubritate, special-destinate pentru sticlă. De asemenea, sticla poate fi aruncată în plasele ABS galbene. Înainte de eliminare, obiectul de sticlă trebuie curățat de ambalajele din metal sau plastic.

Sticla poate fi topită de un număr infinit de ori fără a-și pierde din calitate. În Chișinău, deșeurile de sticlă sunt sortate în funcție de culoare și, dacă nu sunt contaminate, trimise la firma Glass Container Company pentru reciclare. Foto: frse.su

Ca toate celelalte deșeuri reciclabile, deșeurile de sticlă sunt sortate la uzina ABS, iar apoi, dacă nu sunt contaminate, sunt trimise la uzine speciale chiar aici, în Moldova, unde sunt rupte în bucăți mici și topite. Sticla pe care o aruncați în containerele verzi este vândută de Autosalubritate companiei Glass Container Company.

Tipuri de sticlă care nu pot fi reciclate: geamuri, becuri (trebuie asamblate separat), oglinzi, sticlă termorezistentă, ceramică.

Orașul are, de asemenea, câteva puncte mici care colectează sticla. După cum am menționat deja, în locurile de primire a deșeurilor de hârtie, se acceptă și sticla. Puteți găsi mai multe puncte dintre ele pe hartă – reciclare.md

ELECTRONICE

Un container pentru electronice și baterii folosite, instalat de Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor în colaborare cu Hai Moldova la IarmarEco (14-15 septembrie), unde a fost lansată Campania „Moldova #FaraDeșeuri” și site-ul www.faradeseuri.md. În timpul evenimetului IarmarEco, cele 3 containere instalate au strîns 114 kg de deşeuri electronice. Foto: Hai Moldova

Deșeurile electrice și electronice nu pot fi reciclate în Moldova, deoarece nu există instalații autorizate pentru aceasta. Cu toate acestea, există operatori locali autorizați să colecteze aceste deșeuri, în special MoldRec. Au aproximativ 80 de containere de colectare instalate în diferite puncte din oraș. Pot fi găsite în marile supermarketuri Linella și Fourchette, precum și în alte magazine mari. O hartă cu toate locațiile poate fi găsită aici.

În continuare, acestea sunt livrate în România, la cea mai apropiată companie Green Group Buzău. Aici, electronica este dezasamblată, apoi unele piese sunt reutilizate pentru electronice noi, iar restul sunt reciclate.

De asemenea, electronice mari pot fi predate la stația de sortare ABS Recycle, de luni până vineri, între orele 08.00 și 21.00.
Tel: 069 116 164

Organizația non-guvernamentală Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor a creat o hartă online cu site-uri de colectare a deșeurilor electrice și electronice.

BATERII

Aproximativ 80 de containere pentru colectarea bateriilor și electronicelor sunt instalate în diferite puncte din Chișinău. Foto: exploringmars.org

Datorită numeroaselor substanțe chimice care fac parte din componența lor (nichel, plumb, cadmiu), aruncarea bateriilor este foarte dăunătoare pentru mediu. O baterie uzată care intră în mediu (groapa de gunoi sau doar ajunge în natură) poate contamina 20 m² de sol și 400 de litri de apă.

Ca și în cazul electronicelor, MoldRec este principalul agent autorizat pentru colectarea deșeurilor. Aceleași cutii care sunt instalate pentru colectarea electronicelor sunt destinate și aruncării bateriilor.

În 2015, 300 de containere pentru colectare au fost instalate în parcuri și curți în tot Chișinăul, în cadrul proiectului Baterec. O hartă a acestor containere este disponibilă pe pagina lor de pornire.

ANVELOPE

În Chișinău, transferul unei anvelope pentru prelucrare costă 15 lei. Aceasta va fi transformată în combustibil industrial prin piroliză, un proces chimic special. Foto: Hai Moldova

Lăsarea anvelopelor în containere este dăunătoare pentru mediu, deoarece eliberează o mulțime de substanțe toxice în aer și în sol. Pentru un astfel de act, legea moldovenească prevede o amendă. La începutul acestui an, proprietarul unuia dintre serviciile de vulcanizare a fost amendat cu 9.000 de lei pentru eliminarea neautorizată a anvelopelor.

Uzina de reciclare a anvelopelor Artesa-Cons colectează, transportă, depozitează și prelucrează materiale din cauciuc (în principiu anvelope) printr-un proces chimic numit piroliză. Astfel, piesele de cauciuc ale anvelopei sunt topite într-un combustibil special utilizat în scopuri industriale. Două anvelope auto pot fi transformate în 6 litri de combustibil, care este utilizat pentru încălzirea clădirilor industriale. Piroliza are o amprentă de carbon mult mai mică decât pneurile care ard. Piesele metalice ale anvelopelor sunt de foarte bună calitate și se trimit la reciclare.

Artesa percepe o taxă de 15 lei pe anvelopă pentru a acoperi costurile asociate procesului.
Contact: tel. 0691 43 911

DEȘEURI ALIMENTARE / ORGANICE

Folosind metoda Bocași, deșeurile alimentare pot fi transformate în compost, un îngrășământ valoros pentru sol. Foto: Ask a Worm

Există multe metode diferite de compostare – transformarea deșeurilor organice în îngrășământ. Pentru apartamente și birouri, cel mai simplu mod de a face față cu risipa alimentară este compostarea cu tărâțe Bocași. Bacteriile anaerobe trăiesc din tărâțe, care nu necesită oxigen la prelucrarea deșeurilor. Cu ajutorul lor, deșeurile organice își păstrează substanțele nutritive, nu emit gaze cu efect de seră dăunătoare (cum ar fi metanul) și, foarte important, nu miros (unicul miros produs ar fi similar castraveților murați).

Ask a Worm – este o inițiativă din Chișinău care promovează dezvoltarea compostului prin metoda Bocași și ajută oamenilor să înceapă să practice această metodă. Pe site-ul lor web există informații care explică ce este Bocași și cum funcționează. De asemenea, membrii vând tărâțe Bocași (30 lei / 500 g, trebuie să folosiți aproximativ 5 g pe zi), precum și cutii speciale de compost (prima este gratuită).

Persoana de contact: Eugene Guzun, 0677 11 594

DEȘEURI DE ULEI

Un litru de ulei uzat care a intrat în canalizare este suficient pentru a polua 1 milion de litri de apă. Foto: t-online.de

Pentru a preveni contaminarea apei și solului, uleiul vegetal uzat trebuie aruncat corect. Compania BioEcOil vă va ajuta în acest sens.

BioEcOil este principala companie din Moldova, care colectează ulei vegetal folosit atât în orașe, cât și în mediul rural. Acestea oferă recipiente speciale din plastic, unde puteți păstra uleiul uzat (după răcire). Când containerul este plin, contactați compania, îl ridică și vă dă unul nou.

Contact: Chișinău, blvd. Dacia 49/6, tel. 022 909 159

ÎMBRĂCĂMINTEA

În prezent, în Moldova nu există nici echipamente, nici tehnologii necesare procesării textilelor. Ele lipsesc și în țările vecine. Tehnologiile existente în lume funcționează doar cu materiale textile curate, dar în Moldova, majoritatea oamenilor își aruncă hainele împreună cu gunoiul obișnuit. Aceasta înseamnă că îmbrăcămintea este considerată „contaminată” și trebuie arsă.

Cea mai bună modalitate de a recicla hainele vechi este upcycling – transformarea creativă a materialelor reciclabile în obiecte de artă, articole de uz casnic, accesorii și alte haine.

Cea de-a 9-a ediție EcoVisio FreeShop a avut loc în cartierul Ciocana Veche, în curtea căminelor de pe strada Maria Drăgan, 27 iulie 2019.

Alte inițiative care vă pot ajuta să dați hainele folosite spre reutilizare:

„Banca de haine” Diaconia a instalat, acum 3 ani, 5 containere metalice speciale în diferite regiuni din Chișinău, lângă magazinele Linella, unde vă puteți lăsa hainele în orice moment. Adresele pot fi găsite aici.
Ulterior, acestea sunt preluate de angajații Diaconia, sortate și distribuite persoanelor nevoiașe. Un număr mare de haine poate fi adus la sediul Diaconiei:
Poșta Veche, str. Criuleni 22, tel. 022 46 32 28.

Shop-MESTO este un magazin din Chișinău unde se vând haine donate, iar profiturile sunt transferate familiilor cu copii bolnavi pentru tratamentul lor. Contact: str. Alecu Russo 15, tel. 0688 05 758.

EcoVisio FreeShop este un eveniment obișnuit de tip bazar (organizat aproximativ la fiecare 2 luni). Oamenii își pot aduce acolo hainele și accesoriile inutile, care sunt descărcate pe loc și sunt furnizate gratuit tuturor. Aceasta nu este o organizație caritabilă, astfel încât orice persoană poate lua lucruri, cu condiția să le folosească. Mai mult, nu este necesar să aduci ceva dacă vrei să iei ceva. Scopul principal este extinderea vieții hainelor și crearea unui spațiu orientat către comunitate al economiei alternative. Tot ceea ce rămâne la finalul evenimentului este donat diferitelor organizații caritabile.

RaPlanet – inițiativa transformă hainele deteriorate și orice alte materiale textile în covoare. Este o inițiativă din regiunea Sîngerei, dar care colectează textile și în Chișinău.

BANNERE

Ca parte a inițiativei Torbesc, EcoVisio colectează bannere publicitare vechi, care sunt apoi folosite pentru a produce diverse produse: genți de cumpărături, covoare, decor creativ și chiar toalete de casă. Bannerele pot fi donate și la adăposturile de animale, unde sunt folosite pentru izolarea și acoperirea podelelor.

Contact: Ecaterina Țăruș, tel. 0699 61 840, bannerele pot fi predate EcoVisio la adresa – st. Alexei Mateevici 71, din. 6.

Pentru sfaturi și asistență în lucrul la material, redactorii mulțumesc organizației EcoVisio și personal Clarei Abdullah și Gabrielei Isac.

Material pregătit de: Maxim Polyakov

CU SPRIJINUL PROGRAMUL IREX EUROPE „CONSOLIDAREA PRESEI INDEPENDENTE ȘI A EDUCAȚIEI MEDIATICE ÎN MOLDOVA”

IREX Europe – este o organizație non-guvernamentală non-profit care oferă programe inovatoare pentru îmbunătățirea calității educației și consolidarea mass-media independente. Pentru mai multe informații, vizitați www.irex-europe.fr

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

14 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙧𝙖𝙘𝙩𝙚 𝙙𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙖𝙪 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙨𝙚𝙢𝙣𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙪 𝙤𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙯𝙖𝙩̦𝙞𝙞 𝙖 𝙨𝙤𝙘𝙞𝙚𝙩𝙖̆𝙩̦𝙞𝙞 𝙘𝙞𝙫𝙞𝙡𝙚

𝙐𝙀-𝙂𝙄𝙕// 14 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙧𝙖𝙘𝙩𝙚 𝙙𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙣𝙩, 𝙞̂𝙣 𝙨𝙪𝙢𝙖̆ 𝙩𝙤𝙩𝙖𝙡𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙘𝙞𝙧𝙘𝙖 380 000 𝙚𝙪𝙧𝙤, 𝙖𝙪 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙨𝙚𝙢𝙣𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙪 𝙤𝙧𝙜𝙖𝙣𝙞𝙯𝙖𝙩̦𝙞𝙞 𝙖 𝙨𝙤𝙘𝙞𝙚𝙩𝙖̆𝙩̦𝙞𝙞 𝙘𝙞𝙫𝙞𝙡𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙧𝙚𝙜𝙞𝙪𝙣𝙚𝙖 𝙙𝙚 𝙙𝙚𝙯𝙫𝙤𝙡𝙩𝙖𝙧𝙚 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova GIZ Moldova Proiectul „𝘼𝙗𝙞𝙡𝙞𝙩𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙘𝙚𝙩𝙖̆𝙩̦𝙚𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙣 𝙍𝙚𝙥𝙪𝙗𝙡𝙞𝙘𝙖 𝙈𝙤𝙡𝙙𝙤𝙫𝙖” este finanțat de către 𝙐𝙣𝙞𝙪𝙣𝙚𝙖 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙚𝙖𝙣𝙖̆ și este implementat de către

Citește mai departe »

Plasticul

50% din totalul deșeurilor din Chișinău (aproximativ 500 de tone pe zi) sunt destinate uzinei de reciclare ABS. Restul 50% din gunoi este gestionat de întreprinderea municipală Regia Autosalubritate. Se știe că majoritatea gunoiului va fi depozitat în groapa din satul Țânțăreni. Potrivit Irinei Balica, uneia dintre fondatoarele și administratoarele

Citește mai departe »