Ghid pentru începătorii unui mod de viață „zero deșeuri”

Mă simt un pic ciudat scriind acest post, pentru că „zero deșeuri” nu e ceva care să aibă un început și o încheiere. Este un stil de viață. Fiecare om are ritmul său de a adopta anumite comportamente, deci nu putem vorbi despre un parcurs bine determinat. 

Awarness / Conștientizează

Cel mai probabil, dacă citești această postare, ești deja interesat de cum poți să ai un impact mai pozitiv asupra mediului. Citește aici despre ce înseamnă conceptul „zero deșeuri”, aici despre care sunt beneficiile, dar și limitele reciclării și află despre conținutul coșului tău de gunoi aici

Folosește ceea ce ai!

Serios! Să nu uităm care sunt prioritățile noastre – consumul responsabil. Nu te apuca să-ți arunci periuța de dinți bună la gunoi pentru a cumpăra alta din bambus. E același lucru pentru produsele de îngrijire personală – folosește mai întâi ceea ce ai deja. 

Începe cu pași mici

După ce ai folosit tot ce ai din produsele vechi, începe să le schimbi pe anumite dintre ele. Nu recomandăm să începi cu toate odată. Ia-le una câte una, în ritmul în care te simți confortabil/ă. Primele patru pe care le recomandăm sunt:

1) Paharele de unică folosință 
Nu contează dacă este din plastic sau din „hârtie” – sunt la fel de nocive pentru mediu. Paharele din hârtie au un strat fin de plastic ce nu poate fi reciclat.
În schimb, poți să folosești o cană termos, sau un borcan din sticlă.

2) Pungile de unică folosință
Dacă încă nu ai o torbă, fă rost de una. De la Torbesc, de exemplu. Sau de la Kasandruta, sau de la un prieten care are mai multe, sau transformă hainele pe care nu mai porți într-o torbă.
Nu contează ce faci, dar lasă-te de culioc.

Dar ce facem cu pungile mici pentru cântărit fructe și legume?
Procură de la Robeen niște pungi reutilizabile din plasă. Pot fi utilizate și pentru fructe și legume, jucării, în calitate de saci pentru spălarea rufelor delicate și multe altele. Sunt produse cusute local, de către croitoresele noastre, iar Dorina (funcția in cadrul Robeen) organizează tot felul de evenimente „zero deșeuri” despre care poți afla mai multe pe grupul de facebook Going ZeroWaste Moldova.

3) Paiele din plastic
Sper că toată lumea înțelege că nu e vorba doar despre paiele propriu-zise, doar că e ceva cu care mulți dintre noi interacționăm zi de zi.
Paiele sunt un instrument pe care îl folosim ca să aducem în discuție întreg subiectul plasticului de unică folosință. Înlocuiește-le cu paie din metal, din bambus sau din silicon. În Moldova le găsești la Green Up Mom.

4) Sticla de apă de unică folosință
Probabil ai văzut sticle de apă reutilizabile la prietenii tăi. Dacă îți plac, atunci treci pe la Xstyle și ia-ți și tu una. Sunt foarte comode și există o mare varietate din care poți alege.

Răbdare

Nu o să se întâmple peste noapte. Câteodată o să uiți torba acasă când te duci la magazin, alteori o să îți cumperi cafea cu pahar de unică folosință. Vei avea unele momente de oboseală, de dezamăgire.  Lucrurile acestea se mai întâmplă și sentimentul de vină nu este unul productiv. Nu uita că nimeni nu este perfect. Fiecare dintre noi face ce poate pentru un mediu mai curat. 

Poți să începi cu Plan de acțiuni „zero deșeuri” în casa ta și gândește-te cum poți să mai reduci din cantitatea lor. Învață despre pericolele industriei modei și găsește soluții creative și pentru alte tipuri de deșeuri pe care le găsești în coșul tău de gunoi. 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Кто еще не слышал про Shop-MESTO?

Previous Next Кто еще не слышал про Shop-MESTO? Это не обычный секонд-хэнд, а скорее атмосферное место. Это благотворительный магазин, куда можно принести свою ненужную одежду, а также обновить свой гардероб по очень умеренным ценам. Все вырученные средства направляются семьям с больными детьми. Помимо всего, это очень уютное место, там приятно

Citește mai departe »

Коротко и ясно: Как в Кишинёве утилизировать новогодние ёлки

Примэрия Кишинёва объявила о централизованном сборе ёлок, украшавших дома в новогодние праздники. Елки можно складывать рядом с площадками для сбора бытовых отходов в городе, а муниципальные профильные службы будут вывозить их на переработку по адресу: ул. Гидигич, 3. В то же время экономических агентов, организации и учреждения призывают самим доставлять

Citește mai departe »

În Republica Moldova va apărea o instituție publică responsabilă de colectarea și procesarea deșeurilor

Despre a acest lucru s-a discutat în ședința de joi, 2 ianuarie a.c., a Guvernului, în cadrul căreia s-a discutat problema deșeurilor solide. Premierul Ion Chicu a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să comunice cu partenerii de dezvoltare pentru a clarifica oportunitățile existente de asistență în crearea

Citește mai departe »

Cum să duci un stil de viață ecologic

Photo by www.wonderzine.com Nu fiecare dintre noi va deveni un mare compozitor sau un savant ilustru, dar fiecare, cu siguranță, va lăsa în urmă deșeuri greu de descompus. Nu asta vrem să lăsăm în urma noastră pe Planetă, nu-i așa? Soluția este să adoptăm un mod de viață ecologic! Desigur,

Citește mai departe »

Ghid complet despre reciclare în Chișinău

Acest articol a fost preluat și tradus de pe locals.md.Link original: https://locals.md/2019/polnyj-gid-po-resajklingu-v-moldove/ În contextul acutizării problemelor de mediu, ajungem să ne punem întrebări cu privire la activitățile noastre de zi cu zi și cât de dăunătoare pot fi acestea mediului. Informațiile, însă, sunt atât de diverse și complexe, încât ne

Citește mai departe »

ABS Recycling Moldova – Harta containerelor

Click aici pentru a acesa harta. Dragi Chisinauieni, de astăzi putem găsi locația unui container pentru deșeurile de ambalaje, apropiat locuinței Dvs. Accesați www.abs.md pentru harta locațiilor. Mulțumim echipei noastre, Royal Map și Evomio pentru munca efectuată. Harta este în actualizare continuă- Pentru locații noi, va rugam sa ne scrieți

Citește mai departe »