Deșeuri toxice

Principala sursă de poluare a mediului este emisiile de substanțe toxice de la întreprinderile industriale și deșeurile menajere. Deșeurile toxice includ substanțe care pot avea un efect toxic asupra mediului. Atunci când sunt în contact cu flora, fauna sau oamenii, acestea provoacă otrăviri sau distrugeri, care este dificil și uneori imposibil de oprit. Ce sunt aceste substanțe și cum pot fi eliminate?
De regulă, aceasta include diverse componente chimice, de exemplu: plumb, fosfor, mercur, potasiu și altele. De asemenea, deșeurile din această categorie apar în laboratoare, spitale, centre de cercetare.

Dar avem și o mică parte din deșeurile toxice acasă. De exemplu, un termometru medical conține mercur și nu poate fi aruncat pur și simplu în coșul de gunoi. Același lucru se aplică lămpilor cu economie de energie și lămpilor fluorescente (lămpilor „fluorescente”), bateriilor și acumulatorilor. Conțin substanțe nocive și otrăvitoare, deci sunt deșeuri toxice.

Potrivit ONU, expunerea la deșeuri chimice este probabil una dintre cele mai frecvente cauze de boală și deces. În același timp, cei mai vulnerabili sunt săraci, copii și membri ai minorităților etnice care nu pot rezista intereselor marilor afaceri. 1,7 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani mor în fiecare an ca urmare a expunerii la substanțe toxice și alte aspecte ale mediilor nesănătoase. Potrivit raportorului special, medicii pediatri numesc acum expunerea copiilor la substanțe chimice toxice o „pandemie ascunsă”.

Expertul remarcă faptul că numărul copiilor cu cancer a crescut în perioadele de creștere bruscă a utilizării substanțelor chimice industriale. În opinia sa, această creștere nu poate fi explicată doar prin predispoziție genetică sau stil de viață.
Doar otrăvirea cu plumb face ca 600.000 de copii să dezvolte tulburări mentale ireversibile în fiecare an.
Ce trebuie făcut pentru a preveni poluarea cu deșeuri toxice?

Deșeurile organice se descompun în mai puțin timp, nu sunt periculoase. Tot ceea ce este creat artificial, de regulă, se descompune mai mult și necesită o prelucrare specială.
Descompunerea anumitor tipuri de deșeuri eliberează substanțe toxice care poluează mediul.

S-a dovedit că copiii sunt mai susceptibili la schimbări negative de mediu decât adulții. Acest lucru se datorează caracteristicilor fiziologice și anatomice ale corpului copilului. Prin urmare, copiii acționează ca un fel de indicator al siguranței ecologice a mediului. Frecvența și severitatea bolii la copii au crescut semnificativ în ultimul deceniu. Poluarea aerului este devastatoare pentru copii. La nivel global, până la 14% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani suferă de astm asociat cu factori precum poluarea aerului. Din același motiv, aproximativ 543.000 de copii sub 5 ani mor în fiecare an de boli respiratorii. Femeile gravide sunt susceptibile la poluarea aerului, care poate afecta creșterea creierului fetal. O situație de mediu proastă este asociată cu cancerul copiilor.

Cea mai mare parte a acestor „deșeuri” este generată de activitățile întreprinderilor industriale. Trei milioane de metri cubi de gunoi. Acesta este un munte imens. Ai prezentat? Atât de multe s-au strâns în Moldova anul trecut. Două milioane dintre ele sunt aruncate de populație, restul - de întreprinderi. Mai mult de o treime din toate deșeurile - 1,2 milioane de metri cubi - cad pe Chișinău. Acest număr include, de asemenea, deșeurile periculoase: baterii, echipamente, medicamente, termometre. În același timp, nimeni nu cunoaște volumul exact al deșeurilor periculoase din Moldova.

UN GHID COMPLET PENTRU RECICLAREA DEȘEURILOR ELECTRONICE ÎN MOLDOVA

Acest articol a fost realizat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a EcoVisio și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.
Caricaturile sunt realizate în cadrul proiectului Covid-19: Rezistența și Durabilitatea Societății Civile, finanțat de Uniunea Europeană / European Union in the Republic of Moldova și implementat de EcoVisio cu suportul ERIM în Moldova - IREX Europe

Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media