Ghid complet de reciclare în Moldova

Povestim, cum să reciclezi diferite tipuri de deșeuri și explicăm ce se întâmplă cu ele mai departe.
Cât gunoi produce un cetățean al Republicii Moldova pe zi?
0,4 kg
în zonele rurale
0,7 kg
în orașele mici
0,9 kg
în orașele mari
0,7 kg
în Chișinău
Ce este reciclarea?
Reciclarea este un proces prin care deșeurile sunt prelucrate în produse, materiale și substanțe ce pot fi utilizate repetat. Ținând cont de faptul că fiecare locuitor al planetei produce în medie câteva tone de deșeuri menajere pe an, reciclarea devine o parte importantă a unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător.
Un exemplu bun este Suedia, unde peste 99% din gunoi este reciclat și reutilizat într-un fel sau altul. Moldova este încă departe de acești indicatori, dar cu toate acestea, în țara noastră există multe posibilități pentru eliminarea corectă a deșeurilor.

Am contactat organizația EcoVisio și, cu ajutorul lor, am creat o listă de instrucțiuni despre ce, cum și unde să reciclăm.
Plasticul
Deșeurile plastice pentru prelucrare, trebuie aruncate în containerele galbene instalate de întreprindea municipală Regia Autosalubritate, precum și în plasele galbene instalate de ABS Recycling Moldova.

50% din totalul deșeurilor din Chișinău (aproximativ 500 de tone pe zi) sunt destinate uzinei de reciclare a ABS Recycling. Celelalte 50% de gunoi sunt gestionate de întreprinderea municipală Regia Autosalubritate. Cunoaștem cu toții că aceste deșeuri vor fi înmormântate într-o groapă de gunoi din satul Țânțăreni. Potrivit Irinei Balica, unul din fondatorii și administratorii ABS, tot ce se află în containerele de plasă va ajunge cu siguranță la uzina de sortare.

Pentru gunoiul din alte containere speciale (galben, verde, albastru) nu există o astfel de garanție. De aceea, ABS recomandă să arunci în plase nu doar plastic ci și metal, sticlă și carton. ABS a lansat recent o hartă online a containerelor sale speciale de reciclare. Poți cere instalarea unui container lângă casa ta, detalii aici.

La stația ABS, gunoiul este sortat în materiale care sunt bune pentru reutilizare și cele nereciclabile (ele sunt duse la groapa de gunoi din Țânțăreni). În alte țări, deșeurile nereciclabile sunt incinerate, în Moldova această procedură este interzisă. Principalul oponent al legii care autorizează incinerarea este Violeta Ivanova, președinta Comisiei pentru mediu și dezvoltare regională din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Recent, peste 30 de ONG-uri au cerut demisia Violetei Ivanova din funcția de președintă a Comisiei.
Tot ce se află în containerele de plasă va ajunge cu siguranță la fabrica de sortare, de aceea ABS recomandă să arunci în plase nu doar plastic ci și metal, sticlă și carton.
Aproximativ 10-15% din cantitatea de deșeuri care ajunge zilnic la stația ABS ar putea fi incinerată. ABS este sigur că utilizarea unor echipamente de filtrare adecvate, practic ar exclude riscul de poluare a mediului și e o metodă mult mai ecologică decât îngroparea gunoiului în pământ sau arderea acestuia individual de către cetățeni.

12% din totalul deșeurilor plastice (în principal sticle de plastic) sunt transportate la o stație de reciclare din Peresecina, unde sunt zdrobite în granule, iar apoi din ele se fabrică țevi de canalizare sau containere pentru produse cosmetice. Plasticul nereciclabil este trimis la diverse instalații de incinerare din Ucraina și UE (în mare parte în România, dar și în Polonia, Austria).

Până și plasticul reciclabil trebuie pregătit corespunzător. În primul rând, clătește plasticul de resturile de conținut (alimente și alte substanțe) și zdrobește-l/aplatizează-l, astfel încât obiectul să ocupe cât mai puțin spațiu.
Foto: TEP - Tinerii pentru ECO Plastic
Până și plasticul reciclabil trebuie pregătit corespunzător. În primul rând, clătește plasticul de resturile de conținut (alimente și alte substanțe) și zdrobește-l/aplatizează-l, astfel încât obiectul să ocupe cât mai puțin spațiu.

O altă opțiune pentru reciclarea plasticului este o inițiativă mică sub denumirea TEP – Tinerii pentru EcoPlastic. Ei colectează doar tipul de plastic 2 (HDPE) și 5 (PP), care este cel mai răspândit material pentru capace de sticlă și recipiente pentru cosmetică.

TEP are propriul echipament pentru reciclarea plasticului în fulgi care sunt transformați ulterior în „plastic prețios” – obiecte decorative, articole de uz casnic, precum și bijuterii și accesorii.

Poți aduce aceste tipuri de plastic în orice moment la atelierul lor din Muzeul Zemstvei (Art-Labirint). De asemenea, ei desfășoară în mod regulat activități de colectare a materialelor plastice în diferite locuri din Chișinău, deseori la EcoLocal Farmers Market Moldova.

Contact: Vladimir Ternavschi, tel. 0620 31 370
Ce plastic poate fi reciclat
  • Toate sticlele de plastic curate
  • Toate sticlele de săpun fără pompă
  • Sticlele de detergent
  • Sticlele de plastic pentru îngrijire personală (creme, loțiuni)
  • Sticlele de șampon și geluri de duș
Ce plastic nu poate fi reciclat
  • Sticle pentru substanțe chimice (antigel etc.)
  • Orice obiect care nu este din material plastic
Hârtia
Hârtia și cartonul trebuie aruncate în containerele albastre instalate de Regia Autosalubritate, precum și în plasele galbene de reciclare ABS. Apoi, ca și plasticul, acestea sunt transportate la uzina de sortare ABS, iar de acolo în Ucraina pentru prelucrare.

Este important de reținut că nu toate hârtiile pot fi reciclate. Hârtia murdară de alimente sau ulei nu poate fi reciclată, precum și hârtia igienică, cum ar fi șervețele folosite. Totuși, acest tip de hârtie poate fi reciclat sub formă de compost împreună cu resturile alimentare. De asemenea, nu este reciclabilă: hârtia lucioasă, hârtia plasticizată (cum ar fi copertele revistelor) sau hârtia din ceară. Cutiile din carton pentru lapte și suc (tetrapack) trebuie sortate la categoria hârtie.

Hârtia și cartonul trebuie aruncate în containerele albastre instalate de Regia Autosalubritate, precum și în plasele galbene de reciclare ABS. Apoi, ca și plasticul, acestea sunt transportate la uzina de sortare ABS, iar de acolo în Ucraina pentru prelucrare.
Foto: TEP - Tinerii pentru ECO Plastic
În Chișinău există câteva puncte de colectare a deșeurilor de hârtie. Două dintre acestea sunt situate pe străzile Columna 58 și Armenească 69. Ambele acceptă nu doar hârtie, ci și plastic, peliculă, sticlă (borcane și sticle de plastic). La punctul de colectare de pe Columna 58, hârtia ta va fi achitată la prețul de 1-1,4 lei/kg, în funcție de cantitatea de hârtie pe care o vei aduce.

Contact: str. Columna 58, tel. 0792 16 600, program de lucru 07.00 – 21.00.
Ce hârtie poate fi reciclată
  • Ziare, reviste, broșuri
  • Hârtie albă (coli A4, scrisori, plicuri)
  • Hârtie tocată (hârtie de birou mărunțită)
  • Cărți de telefoane
Ce hârtie nu poate fi reciclată
  • Hârtia murdară (desene făcute de copii, pictate cu alimente, grăsimi, vopsea ș.a.)
  • Produse de igienă, șervețele, șervețele umede, șervețele umede, tampoane de bumbac)
  • Hârtie igienică folosită, tuburi de carton
  • Etichete lipicioase
  • Ambalaje pentru cadouri și pungi care conțin folie
  • Tapete și hârtie decorativă
  • Hârtie de culoare maro
  • Pachete de țigări
  • Tetrapack-uri
  • Hârtie de calc
  • Hârtie foto, hârtie laminată
Metal
Deșeurile de metale pot fi aruncate împreună cu plasticul în containerele galbene instalate de Regia Autosalubritate. Ca și în cazul plasticului, este foarte important să clătiți obiectele și să le aplatizați înainte de eliminare.

Lucrătorii de la uzina ABS sortează manual deșeurile reciclabile de cele care nu sunt reciclabile. Adesea găsesc cărți, picturi, icoane pe care le păstrează astfel încât aceste lucruri să nu ajungă la un depozit de deșeuri.

Cantitățile mari de deșeuri metalice pot fi duse și la MoldRec.

Contact: str. Industrială 63/1 – 63/2, tel. 060 121 112
Ce metale pot fi reciclate
  • Cutiile de tablă și de aluminiu fără lichid/alimente
  • Folie
  • Capace cu filet pentru sticlele de vin și coniac (vârfurile cu care sunt sigilate sticlele)
  • Tăvi
  • Cutii curate de conserve
Sticlă
Spre deosebire de plastic, sticla (și aluminiul) pot fi topite de un număr infinit de ori fără pierderea calității. În plus, prelucrarea lor este foarte eficientă din punct de vedere energetic și costă mult mai puțin decât fabricarea unei sticle noi. În același timp, sticla este și un material foarte rezistent – asta ar însemna că sticla pe care nu o reciclezi va rămâne întreagă timp de 1 milion de ani.

Pentru sticlă există containere de culoare verde, instalate de Regia Autosalubritate. De asemenea, sticla poate fi aruncată în plasele galbene de la ABS. Înainte să-l arunci, obiectul de sticlă trebuie curățat de ambalajele din metal sau de plastic.

La fel ca și celelalte deșeuri reciclabile, deșeurile de sticlă sunt sortate la uzina ABS, iar apoi, dacă nu sunt murdare, sunt trimise la uzine speciale chiar aici, în Moldova, unde sunt sparte și topite. Sticla pe care o arunci în containerele verzi este vândută de Regia Autosalubritate companiei Glass Container Company.

Tipurile de sticlă care nu pot fi reciclate: geamuri, becuri (trebuie sortate separat), oglinzi, sticlă termorezistentă, ceramică. În oraș există câteva puncte mici de colectare care colectează sticla. După cum am menționat deja, în punctele de colectare a deșeurilor de hârtie, se acceptă și sticla. Poți găsi mai multe puncte de colectare pe hartă – reciclare.md
Tipuri de sticlă care pot fi reciclate
  • Sticle de orice culoare (orice ar conține)
  • Sticle cu alimentație pentru bebeluși, sosuri etc.
  • Sticle non-alimentare (de la parfumuri, creme, loțiuni etc.)
Tipuri de sticlă care nu pot fi reciclate
  • Vase din sticlă (cum ar fi plăcile pentru cuptor cu microunde)
  • Pahare
  • Ochelari (dar îi puteți dona în scopuri caritabile)
  • Veselă din ceramică
  • Vaze
  • Oglinzi
  • Sticluțe de lac/gel pentru unghii
  • Becuri
Baterii
Din cauza numeroaselor substanțe chimice pe care le conțin (nichel, plumb, cadmiu), aruncarea bateriilor este foarte dăunătoare pentru mediul înconjurător. O baterie utilizată care ajunge în mediul înconjurător (fie că e groapa de gunoi, sau pur și simplu în natură) poate contamina 20 m² de sol și 400 de litri de apă.

Ca și în cazul electronicelor, MoldRec este principalul agent autorizat pentru colectarea deșeurilor. Aceleași cutii care sunt instalate pentru colectarea electronicelor sunt destinate și aruncării bateriilor.

În 2015, 300 de containere de colectare au fost instalate în parcurile și curțile din Chișinău, ca parte a proiectului Baterec. O hartă a acestor containere este disponibilă pe site-ul lor.
Ce tipuri de baterii pot fi reciclate
  • Toate bateriile de uz casnic, inclusiv bateriile pentru ceas
  • Bateriile pentru laptopuri, telefoane mobile, instrumente electrice și telecomenzi
  • Bateriile auto trebuie reciclate la puncte de colectare speciale
Anvelope
Aruncarea anvelopelor în containere este dăunătoare pentru mediu, deoarece anvelopele elimină o mulțime de substanțe toxice în aer și în sol. Pentru o asemenea faptă, legislația Republicii Moldova prevede o amendă. La începutul acestui an, proprietarul unui serviciu de vulcanizare a fost amendat cu 9.000 de lei pentru aruncarea neautorizată a anvelopelor.

Uzina de reciclare a anvelopelor Artesa-Cons colectează, transportă, depozitează și prelucrează materialele din cauciuc (în mare parte anvelope) printr-un proces chimic numit piroliză. Astfel, piesele de cauciuc ale anvelopei sunt topite într-un combustibil special utilizat în scopuri industriale. Două anvelope auto pot fi transformate în 6 litri de combustibil, care este utilizat pentru încălzirea clădirilor industriale. Piroliza are o amprentă de carbon mult mai mică decât arderea anvelopelor. Piesele metalice ale anvelopelor sunt de foarte bună calitate și sunt transmise la reciclare.

Artesa percepe o taxă de 15 lei per anvelopă pentru a acoperi costurile asociate procesului de reciclare. Contact: tel. 0691 43 911

Poți preda anvelopele uzate la uzina Pruncul, unde sunt reciclate pentru 10 lei bucata.
Electronice
Deșeurile electrice și electronice nu pot fi reciclate în Moldova, deoarece nu există instalații autorizate pentru ele. Cu toate acestea, există operatori locali autorizați să colecteze aceste deșeuri, în special MoldRec.

MoldRec are aproximativ 80 de containere de colectare instalate în diferite puncte din oraș. Pot fi găsite în marile supermarketuri Linella și Fourchette, precum și în alte magazine mari. O hartă cu toate locațiile poate fi găsită aici.

După asta, deșeurile sunt livrate în România, la cea mai apropiată companie Green Group Buzău. Aici, deșeurile electronice sunt dezasamblate, apoi unele piese sunt reutilizate pentru mecanisme electronice noi, iar resturile sunt reciclate.

De asemenea, electronice mari pot fi predate la stația de sortare ABS Recycle, de luni până vineri, între orele 08.00 și 21.00.

Organizația non-guvernamentală Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor a creat o hartă online cu locuri unde se colectează deșeurile electrice și electronice.
Bannere
Ca parte a inițiativei Torbesc, EcoVisio colectează bannere publicitare vechi, care sunt apoi folosite pentru a crearea a produse noi: genți pentru cumpărături, covoare, elemente de decor și veceuri confecționate manual.

Contact: Ecaterina Țăruș, tel. 0699 61 840, bannerele pot fi aduse la EcoVisio la adresa – str. Alexei Mateevici 71, oficiul 6.

Bannerele pot fi donate și adăposturilor de animale, unde sunt folosite pentru izolarea și acoperirea podelelor.
Haine
În prezent, în Moldova nu există nici echipamentele și nici tehnologiile necesare pentru procesarea textilelor. Ele lipsesc și în țările vecine. Tehnologiile existente în lume funcționează doar cu materiale textile curate, dar în Moldova, majoritatea oamenilor își aruncă hainele împreună cu gunoiul menajer. Asta înseamnă că îmbrăcămintea este considerată „contaminată” și trebuie arsă.

Cea mai bună modalitate de a recicla hainele vechi este upcycling – transformarea creativă a materialelor reciclabile în obiecte de artă, articole de uz casnic, accesorii sau haine noi.

Există mai multe inițiative care te pot ajuta să-ți transformi hainele nedorite, uzate sau deteriorate în ceva util și valoros.
Punctele de colectare a hainelor
Foto: EcoVisio
Banca de haine Diaconia – Misiunea Socială Diaconia a instalat, acum 3 ani, 5 containere metalice speciale în diferite regiuni din Chișinău, lângă magazinele Linella. Adresele pot fi găsite aici. În aceste containere poți depune haine la orice oră. Ulterior, hainele sunt preluate de angajații Diaconia, care le sortează și le distribuie persoanelor nevoiașe. Cantități mari de haine pot fi aduse la sediul Diaconiei: cartierul Poșta Veche, str. Criuleni 22, tel. 022 46 32 28.

Shop-MESTO este un magazin din Chișinău unde se vând haine donate, iar profiturile sunt transferate familiilor cu copii bolnavi pentru tratamentul lor. Contact: str. Alecu Russo 15, tel. 0688 05 758.

EcoVisio FreeShop este un eveniment regulat de tip bazar (organizat aproximativ o dată la 2 luni). Oamenii își pot aduce acolo hainele și accesoriile de care nu mai au nevoie, care sunt descărcate și oferite gratuit tuturor. Nu este un eveniment caritabil, prin urmare orice persoană poate lua lucruri, cu condiția că le va folosi. Nu trebuie să oferi nimic la schimb pentru a lua haine. Scopul principal este prelungirea vieții hainelor și crearea unui spațiu comunitar pentru o economie alternativă. Tot ce rămâne la finalul evenimentului este donat organizațiilor caritabile.

RaPlanet – această inițiativă transformă hainele deteriorate și orice alte materiale textile în covorașe. Este o inițiativă din raionul Sîngerei, dar care colectează textile și în Chișinău.
Ce se poate de făcut

  • Upcycling (transformă, colorează, oferă hainelor o viață nouă).
  • Inițiativa DIACONIA a instalat niște containere speciale unde poți depune haine la orice oră a zilei. Ulterior, ele sunt sortate și distribuite persoanelor nevoiașe.
  • Shop-MESTO este un magazin din Chișinu unde se vând haine donate, iar profiturile sunt transferate familiilor cu copii bolnavi pentru tratamentului lor.
  • EcoVisio organizează regulat evenimentul EcoVisio FreeShop (aproximativ o dată la 2 luni). Oamenii își pot aduce acolo hainele și accesoriile de care nu mai au nevoie, care sunt descărcate și oferite gratuit tuturor. Nu este un eveniment caritabil, prin urmare orice persoană poate lua lucruri, cu condiția că le va folosi. Nu trebuie să oferi nimic la schimb pentru a lua haine. Scopul principal este prelungirea vieții hainelor și crearea unui spațiu comunitar pentru o economie alternativă. Tot ce rămâne la finalul evenimentului este donat organizațiilor caritabile.
  • RaPlanet – această inițiativă transformă hainele deteriorate și orice alte materiale textile în covorașe. Este o inițiativă din raionul Sîngerei, dar care colectează textile și în Chișinău.
Ce nu se poate de făcut
  • Să arunci hainele la coșul de gunoi
Deșeuri alimentare
Există multe metode de compostare – transformarea deșeurilor organice în îngrășăminte. Pentru apartamente și birouri cea mai simplă metodă de a soluționa problema deșeurilor alimentare este compostarea lor cu ajutorul tărâțelor Bokashi. Aceste tărâțe găzduiesc bacterii anaerobe care nu au nevoie de oxigen pentru a procesa deșeurile. Cu ajutorul lor, deșeurile organice își păstrează substanțele nutritive, nu elimină gaze nocive cu efect de seră (de exemplu, metan) și, foarte important, nu miros urât (în cel mai rău caz, persistă miros a castraveți murați).

Ask a Worm este o inițiativă din Chișinău care promovează metoda de compostare Bokashi și ajută oamenii să implementeze această metodă. Pe site-ul lor găsești informații care explică ce înseamnă Bokashi și cum asta funcționează. De asemenea, ei vând tărâțe Bokashi (30lei/500gr., e nevoie de folosit 5 gr. pe zi), și găleți speciale pentru compostare (prima găleată este gratuită).

Persoană de contact: Eugen Guzun, 0677 11 594
Deșeuri de ulei
Un litru de ulei uzat, ajuns în sistemul de canalizare, e suficient pentru poluarea a 1 milion de litri de apă.

Pentru a preveni contaminarea apei și solului, uleiul vegetal uzat trebuie aruncat corect. Compania BioEcOil te va ajuta în acest sens.

BioEcOil este principala companie din Moldova, care colectează ulei vegetal uzat atât în orașe, cât și în mediul rural. Ei oferă recipiente speciale din plastic, unde poți păstra uleiul uzat (după răcire). Când se umple containerul, contactează compania și ei vor veni după recipient și îți vor da unul nou.

Contact: Chișinău, blvd. Dacia 49/6, tel. 022 909 159
Un ghid util pentru sortarea principalelor tipuri de deșeuri
Autori: echipa Hai Moldova și ilustratoarea Anna Vasina
Redactorii mulțumesc pentru sfaturi și asistență în lucru asupra ghidului organizației EcoVisio și personal Clarei Abdullah și Gabrielei Isac.

Material pregătit de: Maxim Polyakov.

CU SPRIJINUL PROGRAMULUI IREX EUROPE „CONSOLIDAREA PRESEI INDEPENDENTE ȘI A EDUCAȚIEI MEDIATICE ÎN MOLDOVA".

IREX Europe – este o organizație non-guvernamentală non-profit care oferă programe inovatoare pentru îmbunătățirea calității educației și consolidarea mass-media independente. Pentru mai multe informații, vizitați www.irex-europe.fr
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media