Omul modern. Ce stă în spatele acestui concept?
Cu toții am auzit sau am citit vreodată, în diverse surse, despre imaginea omului modern. Dar ce presupune, de fapt, acest concept? Există oare un consens în înțelegerea acestui concept sau interpretările pot varia, în funcție de locul în care locuiesc oamenii sau de alți factori relevanți? Care este prima asociere care ne vine în gând la auzul acestei expresii? Ce calități ar trebui să posede o persoană modernă și ce acțiuni ne sunt asociate cu această imagine?
Să ne imaginăm o situație, e dimineața, un orășean/orășeancă urmează să plece la muncă sau la școală. Care sunt „cele trei balene”, acele lucruri indispensabile, fără de care persoana nu își va părăsi locuința? Cheile, portmoneul și telefonul!
Dar pentru a fi în tend, folosind limbajul tinerilor, sau pentru a ține pasul cu timpul, este necesar să monitorizăm, de asemenea, atât situația economică, politică, dar și cea de mediu locală și mondială. Ținând cont de aceste lucruri, ne va deveni foarte clar la ce etapă de dezvoltare suntem, ce ar trebui să știm și să conștientizăm în secolul XXI și ce dispozitive și cunoștințe trebuie să aplicăm.
Ignorarea obligațiilor nu ne absolvă de responsabilitate.

Fiecare dintre noi a auzit vreodată despre schimbările climatice și crizele de mediu. Unii chiar și-au adresat întrebarea, ce anume putem face pentru a nu agrava, dar și pentru a preveni consecințele negative ale activităților noastre?

Dar să revenit la începutul articolului nostru, despre imaginea omului modern – modern în toate sensurile. Atât în sensul înțelegerii situației în care ne aflăm, cât și în ceea ce putem și ar trebui să facem. Aici vom accentua cuvântul ”trebuie”, deoarece la momentul actual, deja suntem datori față de generațiile viitoare, folosind prea multe resurse, acumulând și lăsând în urmă volume prea mari de deșeuri și poluare.
Ce putem face chiar azi, ce ne-ar poate face mai rezilienți și sustenabili?
Ce ar fi să dublăm numărul celor „3 balene“ până la 6 lucruri, fără de care să nu părăsim casa și să funcționăm într-o lume modernă? Care ar fi cele „+3 balene“ ale unei vieți cotidiene sustenabile? O geantă reutilizabilă/geantă de stofă, sticla reutilizabilă/termosul, cutia reutilizabilă pentru alimente. În același timp, imediat apare întrebarea: este oare suficient sau este doar începutul unei liste de aptitudini și acțiuni care descriu o persoană modernă?
Ce alte lucruri importante ar trebui să cunoaștem și să aplicăm zilnic pentru ne încadra în conceptul omului modern?
1
să cunoaștem ce tip de ambalaj se reciclează în orașul nostru și să alegem mărfuri în acest ambalaj;
2
să sortăm deșeurile, predându-le spre reciclare chiar și atunci când acest lucru necesită un efort adițional. Harta platformei reciclare.md vă ajută în acest sens;
3
să utilizăm transportul personal doar în cazuri excepționale, în mod normal utilizând transportul public sau bicicleta;
4
să cumpărăm produse locale și să sprijinim producătorii locali;
5
să cumpărăm haine din magazinele second-hand.
Puteți continua și extinde această listă după ce punctele menționate mai sus devin o obișnuință pentru dvs. Cu toții ne mândrim cu bunele noastre obiceiuri și încearcăm să le transmitem inclusiv copiilor noștri. Acest proces poate începe chiar de azi, pentru că avem înainte o cale lungă și grea!

Dar cine este omul modern care locuiește, de exemplu, într-o zonă rurală? Viața la sat poate să difere radical de cea urbană, iar abilitățile și acțiunile noastre, în dependență de acest factor, la fel, pot fi diferite.

Ce poate face un sătean pentru a se încadra în categoria de om modern?


Cel puțin, pentru început:

  • să nu mai ardă frunzele, deoarece la ardere acestea eliberează benzopiren, un puternic cancerigen. Dioxinele sunt alt element toxic emanat de fumul frunzelor. Arderea duce, printre altele, la poluarea atmosferei, apei și a solului. Un alt pericol constă în faptul că arderea frunzelor se poate transforma într-o combustie necontrolată. Ministerul Mediului avertizează că astfel de acțiuni duc inclusiv la dispariția unor specii de animale și insecte. În schimb, Ministerul încurajează compostarea frunzelor și utilizarea acestora la fertilizarea solului;
  • să nu mai ardă gunoiul în cuptoare, deoarece gunoiul, care include totul, de la plastic la produse periculoase complexe, în timpul incinerării, emite în aer o gamă de elemente toxice, care apoi se depune pe sol, afectând fertilitatea acestuia și sănătatea noastră decenii la rând;
  • să sorteze deșeurile, aruncându-le în locuri autorizate/special echipate.

Dumneavoastră ce credeți? E dificil să fii o persoană modernă în ziua de azi? Ce ar mai trebui să facem pentru a purta cu mândrie acest titlu și a ține pasul cu timpul, lăsând copiiilor noștri deprinderi sustenabile și frumoase?

Citiți următoarele noastre articole pentru a afla mai multe despre durabilitate, gestionarea deșeurilor și protecția mediului.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a EcoVisio și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.
Caricaturile sunt realizate în cadrul proiectului Covid-19: Rezistența și Durabilitatea Societății Civile, finanțat de Uniunea Europeană / European Union in the Republic of Moldova și implementat de EcoVisio cu suportul ERIM în Moldova – IREX Europe.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media