O afacere mirositoare
La data de 20 ianuarie curent, întreprinderea de gestionare a deșeurilor ”ABS Recycling Moldova” SRL, a expediat o scrisoare deschisă Președinției, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Finanțelor, Consiliului Municipal și Primarului municipiului Chișinău – Ion Ceban, prin care anunța despre închiderea liniilor de sortare. Imediat a urmat reacția primarului de Chișinău, care a numit scrisoarea menționată drept un ”șantaj”, ceea ce specialiștii în domeniu consideră că nu e cel mai bun pas în managementul defectuos al deșeurilor menajere.

Jurnalistul Petru Botnaru a discutat acest subiect cu Vlada Balica, managerul companiei ”ABS Recycling Moldova”.
— Au apărut multe confuzii legate de anunțul nostru de a stopa sortarea deșeurilor și, cică, am falimenta. Vă anunțăm că noi nu ne retragem de pe piață, dimpotrivă, vom activa mai intens, după un alt model de lucru, care exclude orice influență politică. Cel mai important acum e să unificăm dorința comună de a activa în consens cu natura.
Apropo, rezultatele financiare negative ale proiectului de sortare au fost anunțate încă din Decembrie 2017. De atunci tot discutăm, însă abia în 2020 au fost luate câteva decizii, dar fără o finalitate clară. Compania noastră NU falimentează, noi suntem nevoiți să închidem doar proiectul de sortare. Trebuie să menționăm faptul că sortarea este un serviciu ce se prestează populației, asemeni colectării, transportării și depozitării deșeurilor, serviciu ce trebuie inclus în tarif.
Formula de lucru este tuturor familiară și e practicată în toate țările dezvoltate. În acest sens, a fost elaborat și un studiu independent de fezabilitate, la cererea Direcției locativ comunale a primăriei Chișinău, care a și determinat care este costul acestui serviciu.
Și care e costul acestui serviciu?
— 200 lei/tona, ceea ce ar majora tariful pentru deșeuri cu numai 3 lei.
În cazul dat, consilierii municipali ar trebui să ia o decizie de a majora respectivul tarif, însă nu le este avantajos politic. Și din acest motiv noi stopăm activitatea nominalizată.
Există o Decizie a Consiliului Municipal Chișinău care a fost adoptată în luna august 2020, cu privire la licitația publică pentru contractarea serviciilor de sortare. A rămas, din păcate, numai pe hârtie și nici mijloace financiare nu au fost prevăzute în buget.
În cadrul unui grup de lucru, special organizat, s-a ajuns la concluzia că tariful trebuie să fie majorat și trebuie de identificat sursele financiare necesare. Consilierii urmau să mai vină cu încă o decizie. Așa a recomandat respectivul grup de lucru. Consilierii, însă, nu s-au implicat, pentru ca nicio formațiune nu vrea sa mărească tariful. Și acum dau vina pe executiv.
Care sunt recomandările menționate în studiul de fezabilitate, despre care ați pomenit anterior?
— Este un studiu complex în care sunt mai multe recomandări. De exemplu, este necesar de a încheia o serie de contracte de prestări servicii, de parteneriat public-privat.
Există țări în care deșeurile sunt considerate o bijuterie sau o sursă de a obține profit, iar acest fapt nu creează nicio problemă. Mai mult ca atât – unii cumpără gunoaie de la vecini, cum se întâmplă, de exemplu, în Suedia.
În opinia D-voastră, când va fi curat în Chișinău?
— Suedia nu cumpără deșeuri, ci acceptă să presteze servicii de incinerare/coincinerare contra cost. Suedia primește bani buni pentru această activitate.

Ordine va fi doar atunci când în țară infrastructura va fi creată din banii publici, va exista subvenționare pentru colectori/sortatori, vor fi tarife normale, când vom avea taxa de poluare pentru depozitare.

În Kiev, de exemplu, un cetățean achită 8€/lună pentru tariful de evacuare. În Chișinău, tariful e de 9,25 lei. De aici și începe totul. Cu doar 9 lei nu poți construi ceva esențial. Conform legislației în vigoare, administrația publică locală poartă răspundere pentru sortarea deșeurilor. Cum se poate descurca un primar într-un sat, uitat de lume, dacă în capitală nu e ordine?

În mediul rural totul trebuie să fie organizat la nivel regional. În primul rând, sortarea să pornească de la prima sursă, adică de acasă.

În al doilea rând, acolo e mai ușor să faci ordine, având în vedere că are loc o comunicare mai directă și mai strânsă cu sătenii.
Și în finalul discuției noastre, câteva prognoze despre cum va arăta managementul deșeurilor în timpul apropiat aici, în RM?
— În Chișinău, managementul deșeurilor va arăta bine, dat fiind faptul că noi vom investi pentru a dezvolta domeniul respectiv.
Vă mulțumesc.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media