În Republica Moldova, în special la Chișinău, există mai multe organizații, de regulă neguvernamentale, care colectează deșeurile electrice și electrocasnice. Reprezentanții acestor inițiative pot să ofere un spațiu unde pot fi aduse deșeurile mari sau chiar să vină să le ia de acasă contra unei sume simbolice. Sergiu Guzun, președintele Asociației Planeta Verde Moldova care coordonează e-Reciclare, se ocupă cu colectarea electrocasnicelor mari care ulterior sunt predate companiilor care le transportă peste hotare, în țările europene, pentru reciclare. Acțiunea e-Reciclare are o istorie din anul 2015, inițial fiind un parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Ulterior însă, inițiativa a fost preluată de Sergiu Guzun, care a decis că ar fi bine să facă un prim pas către consumator și să se meargă la domiciliul acestora pentru a colecta tehnica uzată. Sergiu Guzun susține că serviciul este gratis, doar că unele persoane pot să achite anumite sume drept „mulțumire”. Serviciul este valabil și în raioanele țării. În medie, pe săptămână, se atestă în jur de 20 de chemări de la persoane fizice și cinci de la agenții economici.
Pentru aceasta, persoana fizică sau juridică depune o cerere pe site-ul companiei
e-reciclare.md, după care e telefonată pentru a se stabili ziua și ora la care deșeul poate fi ridicat. Cu persoanele juridice se încheie un contract, în urma căruia se emite un act unde sunt indicate toate echipamentele care sunt preluate, așa încât, în cazul unor verificări a autorităților responsabile, să existe dovada că ele nu au fost aruncate la gunoi. Pentru telefoane, baterii, încărcătoare, obiecte mici, e-Reciclare are un proiect de colaborare cu o companie de electronice, în cadrul căreia, în incinta magazinelor companiei sunt containere unde oamenii le pot lăsa.
Președintele Asociației Planeta Verde Moldova, relatează că, după ce sunt colectate, deșeurile electrice și electrocasnice se depozitează, iar după ce se adună o cantitate mai mare, sunt cântărite și sunt preluate de o companie. Asociația nu poate să le exporte pentru că există lacune în legislație prin care sarcina pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri se pune pe spatele importatorilor de tehnică. „Ne putem transforma în reciclatori, sa le dezasamblăm, ceea ce ar fi mai simplu și pentru importatori. Dar pentru asta ar fi nevoie de investiții solide, bani de care nu dispunem. Legea respectivă se contrapune cu alte legi”. Inițiativa, potrivit lui Sergiu Guzun, se menține din activitatea pe care o dezvoltă, iar banii colectați acoperă cheltuielile.