Cum scutecele de unică folosință ne otrăvesc viața. Acestea se descompun timp de 500 de ani
Apariția scutecelor a ușurat considerabil procesul de îngrijire a copiilor și acum nu mai trebuie să spălăm la nesfârșit mormane de pelinci. Totuși, ce facem cu tonele de scutece folosite? În ultimii 20 de ani, bebelușii poartă scutecele tot mai mult. Azi piața oferă scutece pentru copiii cu greutatea până la 30 kg! 10 ani în urmă, copiii încetau să mai poarte scutece la 1,5-2 ani, iar astăzi, deseori, continuă să le poarte până peste 3 ani. Să calculăm câte scutece utilizează un copil!
În medie, până la vârsta de 6 luni, scutecele sunt schimbate de 8 ori pe zi, astfel avem 1464 scutece. Până la un an, e nevoie de 5 schimbări pe zi și avem alte 915 scutece. Între un an și 2, în medie, un bebeluș are nevoie de 3 scutece zilnic, adăugând alte 1095 scutece la total. Între 2 și 3 ani, copiii au nevoie de aproximativ 2 scutece pe zi, calculând 730 bucăți. Într-un final, un copil are nevoie de o medie de de 4204 scutece. Vă imaginați ce munte de scutece e acesta?!
Potrivit unsustainablemagazine.com, în primul său an de viață, un nou-născut folosește aproximativ 2500 de scutece. Această cifră înseamnă că americanii aruncă aproximativ un trilion de scutece anual, doar de la bebelușii de până la un an. Dacă includem restul copiilor care nu merg la oală, acest număr crește. În al doilea an de viață, bebelușii au nevoie de mai puține scutece, 4-5 pe zi, adăugând 1400-1800 scutece per copil anual.

Dar nu avem un singur copil pe țară. Copii sunt mulți, iar aceste grămezi de scutece se depozitează nu doar pe câmpurile din Țânțăreni, ci în toată Moldova. Scutecele au nevoie de până la 500 de ani pentru a se descompune. Probabil toți au văzut saci cu scutece aruncați pe câmpuri. Acestea ocupă teritorii imense, iar la descompunere eliberează elemente toxice în mediu, apă și sol.
Din ce sunt făcute scutecele?
Potrivit aceluiași unsustainablemagazine.com, un ingredient de bază îl reprezintă cristalele de poliacrilat de sodiu (Sodium Polyacrylate Crystals), utilizate în calitate de umplutură absorbantă. Este un polimer toxic, cauzând, deseori, reacții alergice. Poliacrilatul de sodiu a fost eliminat din componența tampoanelor de igienă feminină după constatarea faptului că acesta provoacă sindromul șocului toxic. Nu există studii despre cât de sigură sau periculoasă este această substanță la abrorbție prin pielea sugarilor timp de ani de zile.

Membrana de plastic, la rândul său, creează condiții ideale pentru dezvoltarea bacteriilor anaerobe, în special a celor excretate prin fecale, rămânând câteva ore într-un mediu umed, cald și lipsit de aer. În astfel de condiții, când timp de 2-3 ani, pielea și membranele mucoase ale bebelușilor devin teren de reproducere a bacteriilor, rămâne doar să ne minunam de abilitățile de adaptare ale corpului uman.

Dioxinele C₁₂H₄Cl₄O₂ sunt niște substanțe extrem de periculoase, un produs secundar al procesului de înălbire a scutecelor. Cancerigenii afectează sistemul endocrin și deseori sunt prezente în cantități mici în scutece.

De asemenea, testele de laborator au depistat în scutece substanțe ca etilbenzenul, dimetilbenzenul (xylene, ethylbenzene). Acestea au un efect neurotoxic, afectând organele respiratorii și sistemul endocrin.

Stirenul este un cancerigen toxic pentru organele respiratorii. Hidrura de tributilină (tributyltin) este un biocid, utilizat în prevenirea dezvoltării bacteriilor și e toxică atât pentru viețuitoarele acvatice, cât și pentru om, afectând fertilitatea și organele interne. Hidrura de tributilină poate fi fatală la inhalare și nu se descompune. Această substanță rămâne în ecosistem și pătrunde în lanțul nostru alimentar.

Din fericire, această problemă are o soluție! Toate scutecele de unică folosință trebuiesc arse la stații speciale, la o anumită temperatură. Este categoric interzisă arderea acestora în condiții casnice. Incinerarea trebuie să aibă loc la temperaturi ridicate, cu prezența unor filtre speciale pentru a opri degajarea gazelor nocive în atmosferă. În Germania, scutecele de unică folosință sunt utilizate în calitate de sursă de energie. Potrivit TASS, tehnologia japoneză va permite transformarea scutecelor în brichete de combustibil, care vor putea fi utilizate atât în sistemele de încălzire publice, cât și în cele private.
Întrucât Moldova nu dispune de uzine de incinerare, singura soluție ar fi trecerea la scutecele refolosibile. Această alternativă nu doar salvează populația de pericolul toxic, ci mai și economisește bani.

Apropos, oamenii de știință din Marea Britanie au concluzionat (potrivit raportului Agenției de Mediu din Marea Britanie) că amprenta ecologică a scutecelor reutilizabile și a celor de unică folosință este aproape aceeași. La fabricarea și spălarea scutecelor refolosibile este utilizat un volum semnificativ de apă (de două ori mai mare, decât la fabricarea celor de unică folosință) și electricitate. Totuși, comparând impactul scutecelor de unică folosință asupra poluării solului, apelor subterane din Moldova și lipsa soluțiilor de reciclare a acestora, scutecele reutilizabile câștigă această bătălie.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a faradeseuri.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media