Separă și stăpânește!
Povestim cum să reciclezi diferite tipuri de deșeuri și ce se întâmplă cu ele ulterior.
Salut! Suntem o comunitate mare de oameni cărora le pasă de resursele planetei și care pledează pentru implementarea unui nou sistem de gestionare a deșeurilor.

Ne bazăm pe principiile celor 3 R – reduce, reutilizează, reciclează.

Facem parte din EcoVisio, o organizație non-guvernamentală non-profit care activează în domeniul ecologiei.
Ținem ca Moldova să fie o țară fără deșeuri și poluare.
Statistici pentru a te convinge:
Navighează timp de 5 minute pe site și află cum poți ajuta natura și propria sănătate!
Aproximativ 40% din plasticul produs anual revine ambalajelor, care vor ajunge la groapa de gunoi.
Peste 50% din coșul de gunoi conține deșeuri organice, ce pot deveni îngrășăminte, dacă nu vor fi transportate la groapa de gunoi.
În Moldova, suprafața depozitelor de deșeuri este de 5 ori mai mare decât suprafața lacurilor.
Nivelul poluării aerului în Moldova este de 93%, iar în Chișinău constituie 96%.
E nevoie de 10 generații de oameni, pentru ca plasticul aruncat să se descompună.
Plasticul care ajunge în oceane este depistat în stomac la 90% din păsări și la peste jumătate din populația de țestoase marine și balene.
Separarea deșeurilor este necesară
din 7 motive:
01
Primul motiv ești tu!
Colectarea separată a deșeurilor ameliorează situația ecologică din lume și în același timp păstrează sănătatea oamenilor.
02
Spune NU gropilor de gunoi!
Colectarea separată permite reciclarea a până la 90% din toate deșeurile.
03
Salvează resursele planetei!
Pentru reciclarea gunoiului se utilizează: petrol, lemn, apă curată ș.a. Colectarea separată a deșeurilor face posibilă economisirea acestor resurse, precum și utilizarea deșeurilor sortate în calitate de materie primă secundară.
Deșeuri industriale? Nu, mersi!
Deșeurile industriale apar în timpul fabricării produselor noi, produsele din materii prime secundare necesită doar 5-20% din volumul utilizat pentru producția primară.
05
Ai grijă de economia țării!
Implementarea colectării separate a deșeurilor este mai profitabilă decât întreținerea depozitelor de deșeuri. Mai mult, aceasta va genera noi locuri de muncă pentru populație.
06
Respectă mama natură!
În procesul de putrefacție a gunoiului de la depozite, în apă și în sol pătrund impurități, ceea ce le contaminează și exclude utilizarea lor în scopuri raționale.
07
Nu le poți ști pe toate, dar poți ști cât mai multe!
Colectarea separată are un efect pozitiv asupra modului tău de gândire și a calității vieții tale. Începi să duci evidența cheltuielilor, să înțelegi atunci când cheltui banii doar pentru ambalaj.
04
Proiectul FărăDeșeuri la Lilu Ojovan
Întrebări frecvente
De ce trebuie să sortez deșeurile, dacă oricum sunt luate de aceeași mașină?
Explicăm:)
În mai 2021, situația în Chișinău este următoarea: conținutul plaselor galbene de la ABS Recycling Moldova este transportat pentru sortare manuală. În aceste plase poți arunca toate deșeurile cu excepția celor organice și de igienă. La fel este sortat și conținutul containerelor colorate de la ÎM Autosalubritate, separat pentru plastic, sticlă și metal... Conținutul containerelor gri care aparțin ÎM Autosalubritate va fi aruncat la groapa de gunoi, până când consiliul municipal nu va ajunge la un acord cu mediul de afaceri în privința asta.

Uneori, cei de la ÎM Autosalubritate aruncă deșeurile din containerele colorate în aceeași mașină, pentru asta existând un șir de explicații:

  • conținutul containerelor pentru colectare separată este amestecat cu deșeuri organice, ceea ce reduce semnificativ posibilitatea reciclării acestor deșeuri și, cel mai probabil, ele vor ajunge direct la groapa de gunoi.
  • cantitatea de deșeuri sortate este nesemnificativă și nu este rentabil să trimiți mașini diferite pentru fiecare tip de deșeuri. În orice caz, toate deșeurile sortate de locuitori trec prin etapa de sortare manuală.
  • deșeurile sortate în plase galbene de către locuitori sunt ridicate de o singură mașină, însă aceste deșeuri sunt depozitate separat de gunoiul mixt.
Unde arunc becurile arse/medicamentele expirate/frigiderul vechi?
Toate punctele de colectare a deșeurilor periculoase și a altor tipuri de deșeuri pot fi găsite pe harta punctelor de colectare a deșeurilor. Selectează tipul de deșeu pe care intenționezi să îl arunci și caută pe hartă punctul de colectare cel mai apropiat de tine.
Ce fac cu termometrul cu mercur spart?
Cu părere de rău, în RM termometrele cu mercur sparte nu sunt acceptate pentru reciclare, deoarece este un serviciu foarte costisitor.
Singura soluție la moment este să colectezi grijuliu bobițele de mercur într-un recipient de sticlă și să-l pui într-un loc inaccesibil pentru copii până când o să apară și în Moldova posibilitatea de a elimina acest tip de deșeuri.
Ce fac cu deșeurile voluminoase (deșeuri din construcții, mobilă veche etc.)?
Din păcate, la moment nici la această întrebare nu există răspuns. Legislația obligă autoritățile locale să organizeze colectarea separată a deșeurilor și să amenajeze zone speciale pentru deșeurile voluminoase. În realitate, astfel de zone încă nu au fost create nicăieri. Autoritățile de la Chișinău promit că astfel de zone vor apărea în curând în toate sectoarele orașului.

  • Mobila veche poate fi donată persoanelor nevoiașe, prin publicarea unui anunț.
  • Există firme speciale care elimină deșeurile din construcții contra cost, dar nu cunoaștem care este soarta deșeurilor eliminate. Sperăm că gunoiul tău o să ajungă totuși la depozitul de deșeuri.
  • Aparatele electrocasnice mari pot fi aduse la punctele de colectare a deșeurilor electronice. Punctele de colectare le găsiți pe harta noastră. Pe lângă asta, există compania Asociația Planeta Verde Moldova (proiectul e-Reciclare) care poate ridica aparatele electrocasnice direct de la domiciliul sau de la biroul tău.
Citiți mai multe despre situația cu deșeurile voluminoase în acest articol.
De ce este periculos să arunc deșeurile organice la un coș de gunoi obișnuit?
Materia organică se comportă diferit la groapa de gunoi comparativ cu groapa de compost. Presată sub tone de gunoi și pământ, călcată de buldozere, fără acces la oxigen, râme și bacterii aerobe, materia organică nu se descompune. Deșeurile organice sunt cele care determină formarea gazelor de depozit, compuse din metan, dioxid de carbon, oxid de sulf, hidrogen sulfurat și sute de alte substanțe organice volatile, care se pot aprinde provocând incendii la depozitele de deșeuri.

Materia organică de la groapa de gunoi provoacă și o altă problemă și anume formarea levigatului sau „sucul de gunoi”. Levigatul este un lichid toxic compus din apă și substanțe organice și minerale semi-descompuse. De asemenea, levigatul conține produse petroliere, substanțe chimice toxice și uleiuri uzate. Toate aceste substanțe ajung în sol și ulterior în apele subterane.

Formarea gazelor de depozit și a filtrului poate fi evitată în cazul în care deșeurile organice nu vor mai fi transportate la depozitul de deșeuri.
Ce fac cu deșeurile organice, dacă nu le pot arunca la coșul de gunoi?
Dacă trăiești la o casă pe pământ sau la țară, poți construi o cutie de compost, în care trebuie să arunci toate deșeurile organice (deșeurile de bucătărie, buruienile). Pentru ca materia organică să se descompună mai repede, compostul trebuie amestecat periodic. Cu cât mai mult oxigen există în masa de compostare, cu atât mai repede se va transforma în pământ.

Compostarea materiei organice în apartament. 
Pentru a composta deșeurile la apartament, ai nevoie de o găleată pentru compost cu capac ermetic. Deșeurile alimentare sunt puse în găleată și sunt presărate cu un amestec catalizator de microorganisme (bokashi). Bokashi, într-un fel, conservă deșeurile alimentare și nu le permite să se descompună. Ulterior, conținutul găleții trebuie dus la groapa de compost. Inițiativa Ask a Worm te poate ajuta în privința asta.
Ce fac, dacă lângă casa mea s-a format o groapă de gunoi neautorizată?
Este foarte simplu! Trebuie să fotografiezi spațiul unde se acumulează deșeurile și să te adresezi celor de la EcoAlert. Această inițiativă te ajută să urmărești progresul reclamației tale.
Ce trebuie să fac, pentru instalarea containerelor de colectare separată lângă casa mea?
Poți contacta ABS Recycling Moldova și să depui o cerere pentru instalarea unui container în zona unde locuiești.
Ce să fac cu restul deșeurilor și de ce trebuie să-l sortez?
Este nevoie de timp și conștientizare pentru a-ți dezvolta deprinderi bune. Înțelegând cum sunt sortate deșeurile, contribuim la dezvoltarea infrastructurii și urgentăm rezolvarea acestei probleme.
Care este deosebirea dintre deșeuri și gunoi?
Deșeurile pot fi refolosite sau utilizate într-un mod diferit. Gunoiul este ceea ce nu mai poate fi utilizat sau folosit a doua oară. Gunoiul trebuie dus în spații special desemnate.
Cât durează descompunerea gunoiului și a deșeurilor?
  • Hârtie și carton – 3 luni
  • Pahare de unică folosință – 50 de ani
  • Gume de mestecat – 30 de ani
  • Pungi de plastic – 100-200 de ani
  • Scutece pentru copii – până la 500 de ani
  • Sticlă – de la 1000 de ani
Articolele noastre
Часто задаваемые вопросы
Donatorii
Partenerii
Platforma EcoAlert a fost lansată pentru a comunica despre problemele de mediu din Republica Moldova. Cu ajutorul lor, cetățenii pot informa Inspectoratul pentru Protecția Mediului rapid și ușor despre problemele din țară și pot monitoriza în regim online soluționarea acestora.
Moldrec este una dintre companiile locale importante specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor și resturilor nemetalice și este cunoscută pentru politica sa de asigurare a calității.
Membrii Centrului Național de Mediu promovează respectul față de natură, un stil de viață armonios și sănătos și desfășoară diferite activități pentru atingerea acestui obiectiv atât în Republica Moldova cât și în țările vecine.
E-Circular este formată dintr-o echipă de experți specializați în economie circulară, asistență juridică pe probleme de mediu, gestiune deșeuri, investiții care vă pun la dispoziție o gamă cuprinzătoare de servicii și soluții eco-inteligente pentru afaceri și proiecte sustenabile.
Asociația EcoContact este o organizație non-guvernamentală și are drept scop promovarea proceselor de dezvoltare durabilă, protecția mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale la nivel regional.
Ecopresa.md este o platformă media pentru informare și educație eco, de promovare a oamenilor din domeniile protecția mediului, eficiență energetice, energie verde și turism ecologic; mediatizarea celor mai importante evenimente din această sferă de activitate.
Combinatul de articole de carton din Chișinău este singurul producător de carton ondunat din Moldova cu un ciclu de producție fără deșeuri.
„ABS” a început să lucreze în domeniul gestionării deșeurilor în 2006.
Prima direcție abordată a fost reciclarea sticlelor de plastic.


Solidarity Fund PL in Moldova sprijină proiectele și inițiativele locale care se bazează pe resursele locale. Pentru ei este important să îmbunătățească imaginea mediului rural din Republica Moldova.
EcoVillage Moldova este o platformă demonstrativă și de resurse pentru instruiri și ateliere de lucru pe tema dezvoltării durabile, dezvoltarea ecoturismului și a infrastructurii locale, promovând schimbarea stilului de viață și stimulând inițiativele din toată Moldova.
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media