Ghid complet de reciclare în Moldova

Povestim cum să reduci cantitatea de deșeuri pe care o produci, cum să reciclezi diferite tipuri de deșeuri și explicăm ce se întâmplă cu ele mai departe.

Cât gunoi produce un cetățean al Republicii Moldova pe zi?
0,5-0,7 kg/persoana/zi
zonele rurale
0,9 kg/persoana/zi
localitățile urbane mici și centrele raionale
1,3 - 1,5 kg/persoana/zi
Bălți și Chișinău
Statistici pentru a te convinge:
În Moldova, suprafața gunoiștelor este de 5 ori mai mare decât suprafața lacurilor.
Aproximativ 40% din plasticul produs anual revine ambalajelor, care vor ajunge la groapa de gunoi.
Nivelul poluării aerului în Moldova este de 93%, iar în Chișinău constituie 96%.
Peste 50% din coșul de gunoi conține deșeuri organice, ce pot deveni îngrășăminte, dacă nu vor fi transportate la groapa de gunoi.
Plasticul care ajunge în oceane este depistat în stomac la 90% din păsări și la peste jumătate din populația de țestoase marine și balene.
Navighează timp de 5 minute pe website și află cum
poți să ai grijă de mediul înconjurător de care depinde sănătatea noastră!
E nevoie de 10 generații de oameni, pentru ca plasticul aruncat să se descompună.
Ce sunt reducerea și reciclarea?
Reducerea deșeurilor și a gunoiului este o abordare care se concentrează pe minimizarea cantității de gunoi pe care o producem. În loc să aruncăm totul la gunoi, încercăm să reducem și să reutilizăm cât mai mult posibil. Asta înseamnă să fim conștienți de felul în care cumpărăm și folosim lucrurile, să evităm ambalajele excesive și să le reciclăm pe cele pe care nu le putem evita. De asemenea, ne străduim să reparăm sau să donăm obiectele pe care nu le mai folosim în loc să le aruncăm la gunoi. Scopul este să protejăm mediul înconjurător și să conservăm resursele naturale.

Reciclarea este un proces mecanic și industrial care necesită multe resurse prin care deșeurile sunt prelucrate în produse, materiale și substanțe ce pot fi utilizate repetat. Ținând cont de faptul că fiecare locuitor al planetei produce în medie câteva tone de deșeuri menajere pe an, reciclarea devine o parte importantă a unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător.

Un exemplu bun este Suedia, unde peste 99% din deșeuri este reciclat și reutilizat într-un fel sau altul. Moldova este încă departe de acești indicatori, dar cu toate acestea, în țara noastră există multe posibilități pentru eliminarea corectă a deșeurilor.
Plasticul
Deșeurile de plastic dur, reciclabil trebuie aruncate în containerele galbene instalate de Întreprindea Municipală „Regia Autosalubritate” (pentru locuitorii mun. Chișinău), precum și în plasele galbene instalate de ABS Recycling Moldova.

Deșeurile reciclabile din Chișinău (atât din containerele colorate pentru plastic, metal, hârtie și sticlă, cât și cele din tomberoanele zincate) sunt destinate uzinei de reciclare a ABS Recycling. Celelalte deșeuri, care nu pot fi revalorificate, sunt transportate la depozitul autorizat din Țînțăreni. Potrivit Irinei Balica, unul din fondatorii și administratorii ABS, tot ce se află în containerele de plasă va ajunge cu siguranță la uzina de sortare.

La stația ABS, gunoiul este sortat în materiale care vor merge la reciclare și cele nereciclabile. În alte țări, deșeurile nereciclabile sunt incinerate, în Moldova această procedură este interzisă. Chiar dacă incinerarea controlată în uzine specializate e diferită de incinerare în aer liber, incinerarea industrială este o practică problematică și UE încurajează alte metode de gestionare a deșeurilor mai sustenabile decât incinerarea.
Tot ce se află în containerele de plasă va ajunge cu siguranță la fabrica de sortare, de aceea ABS recomandă să arunci în plase nu doar plastic ci și metal, sticlă și carton.
Aproximativ 10-15% din cantitatea de deșeuri care ajunge zilnic la stația ABS ar putea fi incinerată. ABS este sigur că utilizarea unor echipamente de filtrare adecvate, practic ar exclude riscul de poluare a mediului și e o metodă mult mai ecologică decât îngroparea gunoiului în pământ sau arderea acestuia individual de către cetățeni.

12% din totalul deșeurilor plastice (în principal sticle de plastic) sunt transportate la o stație de reciclare din Peresecina, unde sunt zdrobite în granule, iar apoi din ele se fabrică țevi de canalizare sau containere pentru produse cosmetice.

Până și plasticul reciclabil trebuie pregătit corespunzător.
  • În primul rând, clătește plasticul de resturile de conținut (alimente și alte substanțe)
  • Zdrobește-l/aplatizează-l, astfel încât obiectul să ocupe cât mai puțin spațiu.
Foto: Recycline Moldova
O altă opțiune pentru reciclarea plasticului este o inițiativă mică sub denumirea Recycline. Ei colectează doar tipul de plastic 2 (HDPE) și 5 (PP), care este cel mai răspândit material pentru capace de sticlă și recipiente pentru cosmetică.

Recycline are propriul echipament pentru reciclarea plasticului în fulgi care sunt transformați ulterior în „plastic prețios” – obiecte decorative, articole de uz casnic, precum și bijuterii și accesorii.

Poți aduce aceste tipuri de plastic cu confirmare prealabilă la atelierul lor din Casa Presei. De asemenea, ei desfășoară periodic activități de colectare a materialelor plastice în diferite locuri din Chișinău, inclusiv companiile din sectorul HoReCa.

Contact: Cristina Tocari, tel. 079280915
Urmărește activitatea Recycline pe pagina de Instagram și Facebook:
Hârtia
Hârtia și cartonul trebuie aruncate în containerele albastre instalate de Î.M. „Regia Autosalubritate”, precum și în plasele galbene de reciclare ABS. Apoi, ca și plasticul, acestea sunt transportate la uzina de sortare ABS.

Este important de reținut că nu orice tip de hârtie poate fi reciclate. Hârtia murdară de alimente sau ulei nu poate fi reciclată, precum și hârtia igienică, cum ar fi șervețele folosite. Totuși, acest tip de hârtie poate fi reciclat sub formă de compost împreună cu resturile alimentare. De asemenea, nu este reciclabilă: hârtia lucioasă, hârtia plasticizată (cum ar fi copertele revistelor) sau hârtia din ceară.

Cutiile din carton pentru lapte și suc (Tetra Pak) trebuie sortate la categoria hârtie, însă acestea trebuie să fie pregătite corespunzător:
  • Clătește tetra pak-ul de lapte, suc etc.
  • Usucă-l
  • Compactează-l/aplatisează-l
  • Scoate capul de plastic de pe Tetra Pak
Metal
Deșeurile de metale pot fi aruncate împreună cu plasticul în containerele galbene instalate de Î.M. „Regia Autosalubritate”. Ca și în cazul plasticului, este foarte important să clătiți obiectele și să le aplatizați înainte de eliminare.

Lucrătorii de la uzina ABS sortează manual deșeurile reciclabile de cele care nu sunt reciclabile. Adesea găsesc cărți, picturi, icoane pe care le păstrează astfel încât aceste lucruri să nu ajungă la un depozit de deșeuri.

Cantitățile mari de deșeuri metalice pot fi duse și la MoldRec sau EcoSave.
Sticlă
Spre deosebire de plastic, sticla (și aluminiul) pot fi topite de un număr infinit de ori fără pierderea calității. În plus, prelucrarea lor este foarte eficientă din punct de vedere energetic și costă mult mai puțin decât fabricarea unei sticle noi. În același timp, sticla este și un material foarte rezistent – asta ar însemna că sticla pe care nu o reciclezi va rămâne întreagă timp de 1 milion de ani.

Pentru sticlă există containere de culoare verde, instalate de Î.M. „Regia Autosalubritate”. De asemenea, sticla poate fi aruncată în plasele galbene de la ABS. Înainte să-l arunci, obiectul de sticlă trebuie curățat de ambalajele din metal sau de plastic.

Aici găsești harta cu toate punctele din Chișinău unde se colectează sticla.
Baterii
Din cauza numeroaselor substanțe chimice pe care le conțin (nichel, plumb, cadmiu), aruncarea bateriilor este foarte dăunătoare pentru mediul înconjurător. O baterie utilizată care ajunge în mediul înconjurător (fie că e groapa de gunoi, sau pur și simplu în natură) poate contamina 20 m² de sol și 400 de litri de apă.

Ca și în cazul electronicelor, EcoSave este un operator autorizat pentru colectarea bateriilor. Aceleași cutii care sunt instalate pentru colectarea electronicelor sunt destinate și aruncării bateriilor. Harta punctelor de colectare o găsești aici.

Pentru evacuarea becurilor fluorescente, folosite anterior în instituțiile publice anterior contactați operatorul autorizat EcoSave, de obicei pentru evacuarea și reciclarea acestor becuri instituțiile trebuie să achite o taxă între 10-15 lei, per unitate, într-un cât necesită condiții speciale de evacuare și reciclare.
Anvelope
Aruncarea anvelopelor în containere este dăunătoare pentru mediu, deoarece anvelopele elimină o mulțime de substanțe toxice în aer și în sol. Pentru o asemenea faptă, legislația Republicii Moldova prevede o amendă. La începutul acestui an, proprietarul unui serviciu de vulcanizare a fost amendat cu 9.000 de lei pentru aruncarea neautorizată a anvelopelor.

La moment în Moldova sunt 6 operatori autorizați pentru colectarea si reciclarea anvelopelor. Vezi aici lista cu operatorii autorizați.
Deșeuri de echipamente electronice și electrice (DEEE)
Deșeurile electrice și electronice nu pot fi reciclate în Moldova, deoarece nu există instalații autorizate pentru ele. Cu toate acestea, există operatori locali autorizați să colecteze aceste deșeuri cum ar fi MoldRec, EcoSave, e-reciclare . Consultă aici harta din Moldova unde pot preda gratuit DEEE-urile.

După asta, deșeurile sunt exportate spre reciclare în România, la cea mai apropiată companie Buzău. Aici, deșeurile electronice sunt dezasamblate, apoi unele piese sunt reutilizate pentru mecanisme electronice noi, iar resturile sunt reciclate.
Haine
În prezent, în Moldova nu există nici echipamentele și nici tehnologiile necesare pentru procesarea textilelor. Ele lipsesc și în țările vecine. Tehnologiile existente în lume funcționează doar cu materiale textile curate, dar în Moldova, majoritatea oamenilor își aruncă hainele împreună cu gunoiul menajer. Asta înseamnă că îmbrăcămintea este considerată „contaminată” si nu mai poate fi valorificată

Cea mai bună modalitate de a recicla hainele vechi este upcycling – transformarea creativă a materialelor reciclabile în obiecte de artă, articole de uz casnic, accesorii sau haine noi.

Există mai multe inițiative care te pot ajuta să-ți transformi hainele nedorite, uzate sau deteriorate în ceva util și valoros.
Punctele de colectare a hainelor
Foto: EcoVisio
Banca de haine Diaconia – Misiunea Socială Diaconia a instalat containere metalice speciale în diferite regiuni din Chișinău. Adresele pot fi găsite aici.

În cadrul acestui program, în Chișinău, sunt instalate 4 boxe speciale pentru colectare de bunuri (haine, încălțăminte, jucării, lenjerie de pat). Bunurile colectate sunt distribuite în rețeaua de garderobe sociale din parohii, dar și organizațiile partenere ale Diaconiei. Beneficiarii donațiilor sunt oamenii nevoiași: familiile social-vulnerabile, bătrânii, persoanele fără adăpost, etc.

Cantități mari de haine pot fi aduse la sediul Diaconiei: cartierul Poșta Veche, str. Criuleni 22, tel. 022 46 32 28.

Ce poți aduce la boxe:

  • haine în stare bună întregi, curate și fără găuri
  • lenjerie de pat,
  • Încălțăminte și jucării.
  • Pot fi donate atât bunuri noi, cât și la mâna a doua;
  • Important: bunurile trebuie să fie curate și într-o stare îngrijită;
  • Toate donațiile trebuie lăsate în pungi sau saci legați.

Shop-MESTO este un proiect social care constă din 2 magazine și un punct gratuit de distribuire în or. Chișinău.

În magazine care sunt și puncte de primire pot fi aduse haine, încălțăminte, bijuterii, genți care nu le mai folosești. Dupa sortare și triere ele vor primi a doua viață, și nu vor ajunge deșeuri.

De exemplu blugii demodați sau deteriorați au fost reutilizați pentru coaserea torbelor de multiplă folosință.
  • 80% din lucruri sunt donate familiilor social vulnerabile. Acest ajutor este o susținere semnificativă pentru mii de familii.
  • circa 20% din donații se transmit în magazinele de caritate Shop-Mesto unde sunt vândute cu prețuri accesibile. Profitul magazinelor se repartizează pentru proiecte sociale: procurarea medicamentelor, acoperirea tratamentelor costisitoare, achiziționarea rechizitelor școlare pentru copii din familii social vulnerabile, sprijin pentru azile de animale.
În cei 5 ani de activitate Shop-mesto a transferat mai mult de 2 milioane de lei.

Poți dona hainele și lucrurile tale la adresele magazinelor:
str.A.Russo 15 (subsol)
bd.Decebal 80/1 (etajul 2)
+373 688 05 758
EcoVisio FreeShop este un eveniment care are loc anual în cadrul târgului IarmarEco. Oamenii își pot aduce acolo hainele și accesoriile de care nu mai au nevoie, care sunt preluate și oferite gratuit tuturor. Nu este un eveniment caritabil, prin urmare orice persoană poate lua lucruri, cu condiția că le va folosi. Nu trebuie să oferi nimic la schimb pentru a lua haine. Scopul principal este prelungirea vieții hainelor și crearea unui spațiu comunitar pentru o economie alternativă. Tot ce rămâne la finalul evenimentului este donat organizațiilor caritabile.

RaPlanet – această inițiativă transformă hainele deteriorate și orice alte materiale textile în covorașe. Este o inițiativă din raionul Sîngerei, dar care colectează textile și în Chișinău.
Deșeuri alimentare
Deșeurile alimentare sunt o adevărată sursă de îngrășăminte pentru sol.

Compostarea este o metodă de reciclare a resturilor vegetale ( resturi de mâncare, frunze, crengi, alte resturi vegetale). Există multe metode de compostare – compost rece sau fierbinte, vermicompost etc.

Pentru apartamente și birouri cea mai simplă metodă de a soluționa problema deșeurilor alimentare este compostarea lor cu ajutorul tărâțelor Bokashi. Aceste tărâțe găzduiesc bacterii anaerobe care nu au nevoie de oxigen pentru a procesa deșeurile. Cu ajutorul lor, deșeurile organice își păstrează substanțele nutritive, nu elimină gaze nocive cu efect de seră (de exemplu, metan) și, foarte important, nu miros urât (în cel mai rău caz, persistă miros a castraveți murați). Poți folosi pentru compostare căldări simple cu capac, ca să se închidă ermetic sau poți achiziționa una profesionistă de la bokashi.md, tel. 068740482.

Aici poți vedea un video informativ despre compostare. De asemenea, accesează și seria de videouri InfOrganic de la EcoVisio.
Ask a Worm este o inițiativă din Chișinău care promovează metoda de compostare Bokashi și ajută oamenii să implementeze această metodă. Pe pagina lor găsești informații care explică ce înseamnă Bokashi și cum asta funcționează. Persoană de contact: Eugen Guzun, 0677 11 594

Căldările cu compost pot fi duse la:


Dacă locuiești în mediul rural poți duce resturile la animale/păsări sau poți face o ladă sau movilă undeva în grădină.

Arderea deșeurilor se pedepsește în conformitate cu Articolului 154 din Codul contravenţional al Republicii Moldova. Încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor. Dacă vecinii tăi nu respectă legea poți apela cu încredere la 112 sau polițistul de sector.

„Nerespectarea modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție, a biodeșeurilor, a deșeurilor municipale și de altă natură se sancționează cu amendă de la 200 la 300 de unități convenționale (10-15 mii lei) aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 600 la 800 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”.

Materiale informative la subiect:

Deșeuri medicale
Mai multe rețele de farmacii din Moldova s-au responsabilizat și colectează medicamente expirate, vezi ce poți pune în tomberoanele special amenajate.

Ce tipuri de deșeuri sunt colectate?

În punctele de colectare poți aduce medicamentele:

  • cu termen expirat sau neutilizabile;
  • cu ambalaj deteriorat;
  • cu regim controlat de temperatură, dacă acesta nu a fost respectat;
  • retrase din comerț;
  • rezultate în urma schimbării tratamentului, vindecării sau decesului pacientului;

Se recomandă ca medicamentele să fie aduse în ambalajul original (blister, sticlă sau plastic și plasate într-o pungă).

Ce NU se colectează?

  • Tehnică medicală
  • Termometre cu mercur
  • Măști sau mănuși de unică folosință, echipamente de protecție anti-covid
  • Deșeuri contaminate, seringi, acele de la glucometru
  • Echipamente care au în componența lor substanțe radioactive
Deșeuri de construcții
Deșeurile de construcție sunt o problemă importantă, deoarece pot afecta negativ mediul și sănătatea noastră. Aceste deșeuri includ materiale precum beton, cărămizi, lemn și metale, care rămân în urma construcțiilor și demolărilor. Generarea lor este inevitabilă în contextul dezvoltării urbane și a creșterii demografice. Cu toate acestea, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor de construcție poate duce la poluarea solului și a apei, emisia de gaze cu efect de seră și consumul excesiv de resurse naturale.

Conform informațiilor primite de la Agenția de Mediu, sunt activi următorii operatorii economici autorizați pentru gestionarea deșeurilor din construcții:

  • SRL Moldrec Group
  • SRL GMC Innovation (mun. Chişinău, sec. Ciocana, str. Industrială, 63/1)
  • SRL Finplast-Prim (str. Ștefan cel Mare, 193, Bălți, MD3100)
  • SRL Eco Recycling
  • SRL GMR Recycle Solution (mun. Chişinău, Stăuceni, str. Rareş Petru, 3, ap.(of.) 4)

Informația actualizată a autorizațiilor de mediu pentru gestionarea deșeurilor de constructii o puteți vizualiza pe pagina web oficială a Agenției de Mediu la rubrica „Ghișeul de solicitare a actelor permisive de mediu”.
Puncte de colectare
Vrei să știi unde poți evacua deșeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, ambalaje, baterii, becuri și alte deșeuri electronice) în raionul tău: Ungheni, Nisporeni, Călărași (RMD 5 - nord-vest), Briceni, Ocnița, Dondușeni, Edineț (RMD 8 - nord), Cahul, Cantemir,Taraclia, Comrat,Vulcănești, și Ceadîr-Lunga (RMD 1-sud)?

Lângă harta, pe stânga, selectează Regiunea de Management a Deșeurilor (RMD) în care locuiești. Pe coloana din dreapta, intitutală „Tip deșeu” selectează ce dorești să reciclezi. Vei vedea numărul de operatori autorizați și dacă duci mouse-ul la denumirea acestora - vor apărea datele de contact. Harta se actualizează lunar.

Vrei să știi unde poți evacua deșeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, ambalaje, baterii, becuri și alte deșeuri electronice) în raionul tău?
Un ghid util pentru sortarea principalelor tipuri de deșeuri
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media