Implică-te!
1 pas
Nu te panica
De acord, există prea multe informații și este nevoie de eforturi enorme pentru a le procesa. Era. Nevoie. Acuș îți vom explica totul.
Un volum mare de muncă te poate descuraja, așa că primul sfat este să începi cu puțin. Enciclopedia „Cum să faci lumea un loc mai bun” este un efortlăudabil, dar nu este obligatoriu. Acum ne ai pe noi.
2 pas
Începe cu puțin
Există mai multe tipuri de deșeuri dar, deocamdată, pe noi ne interesează doar aceste 3: deșeurile reciclabile, periculoase și cele organice. După cum am promis, începem cu puțin. Pentru noi este important să ne asigurăm că tot ce poate fi reciclat va fi reciclat.

Ce poate fi reciclat în țara noastră?

Pe pagina principală a site-ului nostru există o listă exhaustivă a deșeurilor reciclabile, dar vă reamintim că ele sunt: metal, plastic, hârtie, carton, sticlă.
3 pas
Ce fac cu asta?
Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre deșeurile reciclabile este că ele trebuie să fie curate, uscate și, de dorit, comprimate. Nu trebuie să fie curate perfect, e suficient să clătești cu apă rămășițele rămase. Aceste deșeuri sunt prelucrate manual.

Nu trebuie să fugi după găleți, nu vei avea nevoie de ele. Ții minte pasul numărul doi? Începe cu puțin. Îți recomandăm să începi cu plasticul. Dacă îți este ușor să faci asta, mai adaugă ceva din listă. Apropo, o hartă cu lista de deșeuri care pot fi date la reciclare o găsești aici: reciclare.md.

Iar pentru iubitorii de natură mai avansați, vă recomandăm să împărțiți deșeurile voastre în 2 categorii:
1. deșeurile uscate (asta include tot ce poate fi reciclat: plastic, sticlă, hârtie, metale, baterii, becuri etc. și tot ce nu poate fi reciclat la moment în Moldova: ambalajele din plastic, tetrapak-uri, tot felul de pelicule și pachete etc.)
Aceste deșeuri pot fi aruncate în plasele galbene ABS sau în containerele colorate ale ÎS Autosalubritate
2. deșeuri umede (deșeuri de bucătărie, produse de igienă personală și alte tipuri de deșeuri care nu pot fi reciclate).

În curte la tine probabil există deja containere de la autosalubritate.md și plase de la abs.md. Dar dacă nu, n-o să-ți vină să crezi – asta poate fi corectat. Poți deveni eroul curții tale și să le scrii celor de la ABS Recycling Moldova, să aștepți ca cererea ta să fie procesată după care ele vor fi instalate la tine în curte.
4 pas
Reduce!
Cu reciclarea parcă ne-am clarificat. Dar există un lucru la fel de important – reducerea consumului. „Ușor de spus!” – probabil te-ai gândit. Explicăm!

Probabil ai auzit nu doar o singură dată că omenirea consumă prea mult. Și uneori chiar ni se pare că tot ce folosim este foarte important și necesar, dar oricât de banal n-ar suna: utilizarea unui pai de plastic duce la moartea unei broaște țestoase.

Problema cu consumul este că el crește la infinit. Asta generează cerere, dar cererea asta este în mare parte artificială. Comerțul în masă, miriadele de magazine online cu produse chinezești este ceea ce asfixiază planeta cu deșeuri.
5 pas
Ce fac cu deșeurile periculoase?
Sper că încă n-ai obosit. În orice caz, poți reveni oricând. Vom fi chiar aici, la începutul celui de-al patrulea pas.

Deci, ce facem cu deșeurile periculoase? Îți reamintim că deșeurile periculoase sunt: bateriile, becurile economice, termometrele, cartușele, tehnica, bateriile auto, anvelopele, vopseaua, medicamentele. Lucrurile astea trebuie gestionate cu grijă. Ele trebuie predate la puncte speciale de colectare, accesează harta: Reciclare.MD. Unele deșeuri sunt acceptate gratuit, iar pentru altele (de exemplu, anvelopele) trebuie să achiți prețul serviciului de reciclare. Harta nu conține lista întreagă, prin urmare îți explicăm pe blog ce să faci cu medicamentele și celelalte deșeuri periculoase.

Mai există și hainele. La noi în țară hainele încă nu pot fi reciclate, așa că pe pagina principală noi am evidențiat punctele unde poți dona hainele (link). Hainele vechi dar care sunt în stare bună pot fi oferite cadou, iar cele deteriorate le poți folosi pentru cârpe, cum zicea bunica. Cârpele o să-ți prindă bine mai târziu la gospodărie, îți garantăm! Inițiativa Green up mum transformă hainele vechi în covoare lucrate manual.
6 pas
E organic!
„Aruncă-l la gunoi, e organic!” Recunoaște, de câte ori ai auzit spunându-se asta? Îți dezvăluim cărțile. Mai mult de 50% din coșul de gunoi este compus din deșeuri organice, adică din rămășițele de la bucătărie. Îți prezentăm atuurile: la groapa de gunoi ele nu se transformă în îngrășăminte! Ele putrezesc fără oxigen, dăunează mediului înconjurător, elimină hidrogen sulfurat și metan în atmosferă. Primul gaz produce un miros oribil, iar al doilea sporește riscul de incendii. Ce-i de făcut? Aici apar dificultăți, trebuie s-o recunoaștem. Răspunsul nostru este compostarea. Cum funcționează asta: compostarea bokashi. Ask a worm îți poate oferi informații detaliate și resurse despre compostarea deșeurilor chiar dacă trăiești la apartament.
7 pas
Conștientizarea este la modă
Ce ar fi dacă ți-am spune că se poate de redus aproape tot? Să reparăm ceea ce e stricat, să cumpărăm haine de la second-hand, să nu procurăm de fiecare dată apă în sticlă, ci să avem o sticlă reutilizabilă, să nu procurăm haine de la producători în masă, să nu folosim pungi la supermaket-uri, să începem să donăm sau să facem schimb de lucruri de care nu mai avem nevoie, să nu mai cumpărăm tone de produse alimentare, să nu uităm să stingem lumina după noi, să procurăm becuri economice. Aceasta e doar o mică parte din ceea ce facem în fiecare zi, dar am putea face și mai mult. Conștientizarea modei, progresivitatea este un nou privilegiu, grija față de mediul înconjurător se consideră onorabil și progresiv.
8 pas
Îți reamintim, începe cu puțin!
Încearcă să eviți cât mai mult utilizarea plasticului, de paie sau pungile. Fă-ți rost de o sticlă frumoasă cu marcajul 5 (PP) în care să porți apa. Apropo, așa fac deja jumătate din vedetele de la Hollywood. Coase-ți o sacoșă de cumpărături din haine vechi și roagă-l pe fratele mai mic să o picteze.

Personalizează, creează, inventează. Transformă grija față de mediul înconjurător în inspirație și încearcă să inspiri la rândul tău mediul care te înconjoară. Printează și atârnă la intrarea în blocul tău sau poate chiar în tot blocul materiale informative despre necesitatea gestionării corecte a deșeurilor. Poți să găsești mai multe materiale informative aici.

Cere ca în curtea ta să fie instalate coșuri de gunoi, ca prietenii tăi să arunce gunoiul la urnă. Abonează-te la Moldova#FărăDeșeuri Facebook și Instagram. Și nu uita că noi dezvoltăm această infrastructură împreună!
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media