Despre proiect: Comunicare strategică pentru implementarea Programului de management al deșeurilor solide în Republica Moldova în regiunile: 5, 8, 1

Proiectul, implementat în perioada ianuarie – decembrie 2024, a avut ca scop îmbunătățirea managementului deșeurilor prin consolidarea capacităților de comunicare strategică, campanii de sensibilizare a publicului și inițiative pilot. Acesta s-a concentrat pe patru obiective-cheie: cartografierea sistemului existent de management al deșeurilor, creșterea nivelului de expertiză în rândul autorităților publice locale (APL) și organizațiilor societății civile (OSC), sporirea gradului de conștientizare a publicului cu privire la reducerea deșeurilor și implementarea proiectelor pilot care să încurajeze reducerea și reutilizarea acestora.
Proiectul a acoperit trei regiuni din Republica Moldova, incluzând 13 raioane:
  • Regiunea de Management al Deșeurilor (RMD) 5: Ungheni, Nisporeni, Călărași;
  • Regiunea de Management al Deșeurilor (RMD) 8: Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni;
  • Regiunea de Management al Deșeurilor (RMD) 1: Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga.

A fost creată o platformă de comunicare care a implicat 208 participanți, în special primari și funcționari publici, prin trei ateliere axate pe reglementările privind depozitele de deșeuri, dezvoltarea programelor de management al deșeurilor și aplicarea politicilor de mediu. Activitățile de consolidare a capacităților au inclus opt sesiuni de instruire pentru APL, vizite de studiu la instalații de gestionare a deșeurilor bine administrate și un program de formare „Zero Waste” pentru experți. Asistența tehnică a fost oferită pentru elaborarea Planurilor Locale de Gestionare a Deșeurilor (PLGD) pentru Călărași, Manta și Sculeni, cu finalizare preconizată la începutul anului 2025.

În cadrul proiectului au fost organizate 80 de activități de diferite niveluri de complexitate, cu implicarea a peste 3 500 de persoane din cele trei regiuni vizate.

Proiecte pilot:
  • Crearea a 14 centre de upcycling și 12 Repair Cafe, unde elevii, profesorii și membrii comunității au învățat să refolosească și să repare diverse obiecte de uz casnic.
  • Un curs online de management al deșeurilor, la care au participat peste 146 de persoane pentru a învăța practici sustenabile.
  • 12 sesiuni de instruire prin jocuri educaționale despre reducerea deșeurilor (9 finanțate de FNM și 3 de SIDA), implicând 224 de elevi și 171 de profesori, alături de distribuirea materialelor educative.
  • Peste 22 de videoclipuri create și distribuite intens pe rețelele de socializare.
  • Acțiuni de ecologizare în 37 de localități, cu participarea a peste 1.300 de persoane.
  • Evenimente de plogging și proiecte comunitare de picturi murale pentru a consolida schimbările de comportament la nivel local.

Într-o țară precum Republica Moldova, unde problema gestionării deșeurilor a fost neglijată timp de 30 de ani, sunt necesare eforturi susținute de comunicare unitară, desfășurate pe termen lung, prin campanii strategice de informare și educare. Este esențială abordarea corectă a ierarhiei deșeurilor, care, în mod general, este structurată în cinci etape și ajută atât indivizii, cât și companiile să facă alegeri mai ecologice: prevenire, reducere, reutilizare, reciclare, recuperare și eliminare.

Întreaga campanie de comunicare a proiectului s-a axat pe primele trei etape ale ierarhiei deșeurilor, deși inițial a fost planificată pentru a fi corelată cu infrastructura creată prin Programul de Management al Deșeurilor Solide din cele trei regiuni.

Lecții învățate:
  • Este necesară o colaborare interinstituțională mai puternică.
  • Se impune o cooperare mai strânsă între ministerele Economiei, Educației și Mediului și OSC-uri.
  • Reglementările privind reducerea deșeurilor, compostarea și Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (EPR) trebuie clarificate.
  • Este nevoie de eforturi susținute de advocacy pentru schimbări în politici publice.

În continuare, proiectul își propune să consolideze leadership-ul și coordonarea, să extindă campaniile de conștientizare și să implementeze strategii de prevenire a deșeurilor pe termen lung.
Fiecare gest contează! Urmărește paginile Moldova #FărăDeșeuri pentru a descoperi pași simpli pe care îi poți face pentru a reduce deșeurile și a proteja planeta noastră.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media