Care sunt probleme cele mai des întâlnite, legate de deșeuri din zonele rurale?
Șeful inspectoratului pentru protecția mediului din raionul Taraclia, Andrei Baltacov, ne-a vorbit despre obstacolele întâmpinate în procesul de gestionare a deșeurilor în zonele rurale.
1
Ei nu-și pot permite propria instituție municipală care s-ar ocupa de colectarea deșeurilor. Acest lucru este foarte costisitor din cauza prețului mare a serviciilor de colectare a gunoiului. În Taraclia, de exemplu, câteva sate folosesc aceeași întreprindere municipală.
2
Lipsa căilor de acces. Satele mici au câte un singur drum asfaltat, doar cel central.
3
Lipsa informării în rândul populației. Deseori, oamenii nu conștientizează faptul că deșeurile toxice sunt dăunătoare și poluează solul și apa.
4
În sat există obișnuința de a arde gunoiul, fără a realiza dauna acestui obicei. Au fost identificate mai multe cazuri de incendii în centurile forestiere.
Doar 170 din 916 comunități rurale din Republica Moldova
au parte de servicii de colectare a gunoiului. Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul satelor în care gunoiul se colectează separat este și mai mic. Comuna Sărata Veche din raionul Fălești este un exemplu de succes unde locuitorii deja de 3 ani colectează separat deșeurile solide și beneficiază de serviciul de colectare a gunoiului. Sortarea deșeurilor la Sărata Veche a început datorită proiectului finanțat de UE. Comuna este formată din trei sate: Sărata Veche, Sărata Nouă și Hitrești. Oamenii au fost instruiți să sorteze corect deșeurile. Astfel, deșeurile reziduale ale comunii sunt colectate în containere instalate în casele oamenilor, iar deșeurile reciclabile sunt colectate în saci. O dată pe săptămână, tractorul colectează gunoiul din containere, iar sacii cu deșeurile reciclabile sunt trimși lunar la stația din satul Călugăr, raionul Fălești. Prețul serviciului este de 100 de lei pe an pentru fiecare familie.
În așa fel, locuitorii au scăpat de grijile legate de transportarea deșeurilor, dar și contribuie la protecția mediului. Zinaida Coliban, locuitoare a satului Sărata Veche: „Înainte ardeam totul, dar nu mai avem voie, ne-au spus că e interzis”, relatează Nordnews.

Potrivit ZdG, datorită proiectului european, comuna a devenit mai curată, iar oamenii au devenit mai responsabili față de colectarea și depozitarea deșeurilor menajere. Fiecare gospodărie colectează separat plasticul, sticla și deșeurile organice. Cele din urmă sunt trimise spre compostare, iar sticla și plasticul – spre reciclare în satul Călugăr din același raion. Costul proiectului este de 28.000 de euro, sumă la care autoritățile locale au contribuit cu încă 60.000 de lei. Experții susțin că problema deșeurilor poate fi rezolvată doar cu implicarea statului. În același timp, locuitorii ar trebui să fie responsabili de colectarea separată a deșeurilor, precum și de semnarea contractelor cu operatorii de gestionare a deșeurilor și plata taxei sanitare – similar cu plata facturilor pentru electricitate, apă sau gaz. Un alt exemplu pozitiv este satul Râșcova din raionul Criuleni. Voi ce probleme legate de deşeuri aţi întampinat în zonele rurale?

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a faradeseuri.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media