Sortăm sau nu sortăm?Motivația și descurajarea orășenilor în procesul de gestionare a deșeurilor
În pofida muncii educaționale, aparent, omniprezente și a informării populației în domeniul gestionării deșeurilor, din păcate, mulți continuă să creadă că acestea sunt o pierdere de timp. Am decis să fac un mic sondaj u privire la motivația și aspectele descurajante ale chișinăuienilor în procesul de sortare a deșeurilor acasă. Răspunsurile le vedeți aici.
ABS Recycling
Materia primă este achiziționată de la întreprinderea municipală Autosalubritate și se colectează în plasele instalate de ABS prin Chișinău, 1200 la număr. Tot plasticul recepționat se sortează după culoare și tip, se presează și se trimite spre Peresecina, la singura fabrică de prelucrare a plasticului din Moldova, deschisă de ABS Recycling în anul 2006. Tot acolo este adus și plasticul din alte raioane cu care colaborează ABS Recycling. La Peresecina, plasticul este transformat în granule, iar granulele ajung țevi de canalizare și ambalaje pentru produse cosmetice. Lunar, această fabrică procesează 180 tone de materie primă. Dacă plasticul nu poate fi reciclat la fabrica din Peresecina, ABS Recycling îl trimite la fabricile din UE sau Ucraina. ABS Recycling sortează, de asemenea, deșeurile din containerele cu deșeuri mixte, selectând din ele plasticul, metalul și cartonul care pot fi reciclate. Cartonul se trimite în Ucraina, pe când metalul nu este trimis, deocamdată, nicăieri și este pur și simplu depozitat.
Foto: ABS Recycling
Regia Autosalubtitate
Mai mult de o treime din tot gunoiul produs în Moldova îi revine Chișinăului. Colectarea și evacuarea acestuia este gestionată de întreprinderea municipală Regia Autosalubritate. Aceasta gestionează aproximativ 10 mii de containere de colectare a deșeurilor. Din acestea, 2 mii sunt destinate colectării separată: 1360 – pentru plastic, 320 – pentru hârtie și alte 320 – pentru sticlă.

În 2018, Autosalubritate a predat spre reciclare 177 tone de deșeuri: tone de plastic au fost vândute către ABS Recycling la prețul de 2500 lei per tonă, 66 de tone de sticlă au fost vândute către Glass Container Company la un preț mediu de 600 de lei per tonă și 3,2 tone de carton și hârtie către combinatul de carton Chișinău la un preț sub 1620 lei per tonă. În primele 5 luni din 2019, întreprinderea a predat spre reciclare 18,4 tone de plastic, 12 tone de sticlă și 600 kg de hârtie.

Autor: Camenșic Taisia

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a faradeseuri.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Citește și
Navigare
Contacte
str. Alexei Mateevici 71
faradeseuri@gmail.com
Social media