Mirosul neplăcut este un semn că deșeurile alimentare au luat o cale greșită. Depozitele de gunoi nu dispun de condiții potrivite pentru ca acestea să fie compostate, astfel resturile noastre pur și simplu putrezesc, degajând în atmosferă metan și alte gaze cu efect de seră. „Datorită” resturilor alimentare și a altor deșeuri organice, gunoiștile au un miros atât de neplăcut, iau foc ușor… și contribuie atât de mult la schimbările climatice, poluând, concomitent, aerul, solul și apa.
În medie, deșeurile organice reprezintă aproximativ jumătate din totalitatea „gunoiului” generat de populație. Conform statisticilor de la
ABS Recycling, care până de curând sortau aproximativ jumătate din deșeurile Chișinăului, ponderea deșeurilor organice constituie 60%*. În 2018, la Chișinău au fost colectate 194155 tone de deșeuri, iar jumătate din acestea ar fi putut transformate în îngrășăminte! Mai exact, la Chișinău, generăm aproximativ 300 de kilograme de deșeuri per capita anual, ceea ce înseamnă aproximativ 180 de kilograme de materie organică! Desigur, nu este vorba doar despre resturi alimentare, dar ponderea lor este cu adevărat mare.
În același timp, în spațiul public de la noi, practic nu se vorbește despre cum am putea reduce „contribuția” noastră la depozitele de deșeuri în acest context. Toată lumea a auzit despre colectarea separată, despre reciclarea sticlei, hârtiei, plasticului, metalului, chiar și a deșeurilor electronice; containerele pentru acestea nu sunt încă peste tot, dar ele există. Dar cum procedăm cu materia organică, care deseori se amestecă cu deșeurile reciclabile? În primul rând, nu toată lumea sortează deșeurile. Mulți aruncă tot gunoiul împreună într-un singur container obișnuit. Unii aruncă gunoi nesortat în containerele destinate sticlei, plasticului sau hârtiei – pentru că, de ce nu? Ca urmare, devine dificilă, și uneori chiar imposibilă, sortarea și prelucrarea deșeurilor care ar fi putut evita să ajungă la groapa de gunoi.